Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. srpna 2021 Krušnohorské vrcholy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 580 x přečteno

Špičák (Petrovice)

Výška: 723 m n.m.
Katastr: Petrovice
Okres: Ústí nad Labem
Podcelek: Loučenská hornatina
Okrsek: Nakléřovská hornatina
Zajímavosti: přírodní rezervace
Přístup: značená cesta
Výhled: půlkruhový

Přestože jsou Krušné hory souvislým pohořím, mají několik Špičáků. Nejvýchodnějším z nich je výrazný vrchol u hranice s Německem poblíž obce Petrovice. Svým geologickým složením by měl spíš patřit napůl do Českého středohoří a Děčínské vrchoviny. Tato obě pohoří ostatně s Krušnými horami sousedí.

Špičák, německy Sattelberg či Schönwalder Spitzberg, je vysoký 723 m n.m. a najdeme ho severně nad obcí Krásný Les (Schönwald), poblíž dálnice D8, již mířící do Saska. 

Tento vrchol je dost odlišný od okolní krajiny. Tvoří ho druhohorní pískovec usazený na starší krušnohorské pláni. Vrstvami pískovců pronikla čedičová žíla, jež dnes tvoří vrcholovou skalku, a my zde můžeme pozorovat sloupkovitou odlučnost této horniny. Také zde můžeme zaznamenat různé druhy zvětrávání, například skalní mísy, převisy a dutiny. Specialitou Špičáku jsou čtyři pseudokrasové jeskyně v nejdelší z pískovcových stěn. Největší z nich je dlouhá 20 metrů. Není nijak označená, avšak je snadné ji objevit. Mezi skalami se klikatí několik cestiček, vedoucích ke vchodu do ní. Špičák je porostlý převážně smrkovou monokulturou, prudké svahy potom břízami a jeřáby.

V roce 1997 zde byla vyhlášena přírodní památka Špičák u Krásného Lesa o rozloze 72 ha. Předmětem ochrany je uchování lokality s pestrou geologickou stavbou, bohatou na geomorfologické tvary. K úpatí vrchu patří mezofilní až silně podmáčené louky, mokřady a prameniště porostlé přirozenými rostlinnými společenstvy s častým výskytem chráněných druhů. V oblasti se nachází výhradní ložisko fluoritu.

Na vrcholu hory byl roku 1826 postaven kamenný kříž. Po 2. světové válce byl shozen ze svahu, obnovy se dočkal až v roce 2014. V roce 1907 byla pod vrcholem postavena turistická chata. Turistům sloužila do roku 1945 a provozoval ji místní hostinský Kajetan Ritschel. Do dnešní doby se z ní dochovaly jen kamenné základy.

Výhled z vrcholu Špičáku je půlkruhový západním směrem. Vidět je údolí Rybného potoka, jež se za hranicí mění v říčku Gottleuba. Vede tudy zároveň dálnice D8, pod níž se choulí ves Krásný Les. Na hřebeni Krušných hor lze poznat vrcholy Komáří hůrka, Kahleberg a Geisingberg. Daleko na severu lze spatřit Drážďany, mezi stromy potom některé stolové hory v Sasku.

Z dolního okraje vsi Krásný Les vede na vrchol zelená značka. Cesta je dlouhá 1,5 km a překonává 150 výškových metrů. 

Špičák Drážďany

Špičák Drážďany


Špičák sever

Špičák sever


Špičák výhled na jih

Špičák výhled na jih


Špičák západ

Špičák západ


Špičák vrchol

Špičák vrchol


Špičák vrchol

37_Špičák vrchol


Špičák bývalý hostinec

Špičák bývalý hostinec


Špičák

Špičák


Špičák

Špičák

autor Josef Sedláček

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz