Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. dubna 2008 Hádanky

Oblast: None | Komentáře: zatím žádný | 382 x přečteno

Krušnohorská hádanka č.7

Na mapách je označena jako vodní nádrž ___?____. přehrada Jezeří

Na Vesnickém potoce ji nechal v letech 1902-1904 postavit kníže Mořic (Moritz) Lobkovic (žil v letech 1831-1903), tehdejší majitel zámku a panství Jezeří. Přehrada byla na jeho počest původně nazvána Mořicovou přehradou (Moritz Talsperre). Stavba tehdy stála půl miliónu korun.Tížná hráz přehrady, zděná z lomového kamene, vyklenutá proti vodě je celkem 23 m vysoká (do toho se počítá i podzemní část; maximální výška nad terénem je jen 17,5 m), v koruně 86,4 m dlouhá a 4,02 m široká. Hráz zadržuje až 58 850 m3 vody. Zatopená plocha měří 6 425 m2. Hladina vodní nádrže leží v nadmořské výšce 470,6 m. Přehradní jezero je 110 m dlouhé dosahuje hloubky až 17,6 m. Průměrně nádrží proteče 0,031 m3/s; voda sem přitéká z území o rozloze 2,81 km2. K přehradě také patří vodojem, pseudoklasicistní úpravna vody a domek hrázného, postavené společně s přehradou zhruba 800 m pod hrází, poblíž někdejší silnice do Jezeří.

Vodní nádrž zásobovala od roku 1904 Kundratice, Nové Sedlo, Jezeří, Ervěnice aKrušné hory  přehrada Jezeří Holešice (dnes žádná z těchto obcí neexistuje, všechny padly za oběť těžbě

uhlí). Obyvatelé obcí u Bíliny měli předtím s pitnou vodou neustálé potíže. Například v Novém Sedle bylo jen několik studní a v sušších obdobích se používala voda z řeky Bíliny. Ta se již tehdy příliš nehodila k pití a důsledkem bývala častá onemocnění tyfem. Situace se vyřešila až vybudováním přehrady, která vodou zásobovala i lobkovický pivovar v Novém Sedle. Normálně stačila voda pro všechny, pouze v letech 1929 a 1934, kdy bylo abnormální sucho, musel být její odběr omezován. Kvalita vody je i dnes velmi vysoká, většina ukazatelů vyhovuje i požadavkům pitné vody pro kojence. Přehrada je proto využívána k vodárenským účelům dodnes – zásobuje i část Jirkova. Z tohoto důvodu je v bezprostředním okolí nádrže pásmo hygienické ochrany. Hráz přehrady není volně přístupná a také komunikace a prostory v blízkosti vodní nádrže jsou trvale uzavřeny i pro pěší. Celá východní a severní strana je oplocena. Stavba k státem chráněným technickým památkám – je součástí památkově chráněného areálu zámku Jezeří.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz