Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. května 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 256 x přečteno

Georgenfelder Hochmoor

Horské rašeliniště Georgenfelder Hochmoor je jedním z nejvýchodnějších hřebenových rašelinišť Krušných horGeorgenfelds a patří mezi opravdu jedno z nej.. Je to jedno z mála přístupných horských rašelinišť a platí se tam vstupné.. Georgenfeldské horské rašeliniště Nachází se západně od hraniční obce Zinnwald-Georgenfeld , v nadmořské výšce od 860 do 880 metrů n.m. Se svojí velikostí cca 10 hektarů představuje na saském území jen malou část celého rašeliništního komplexu, který pokračuje v Čechách. Angažovaným působením přátel přírody a vlasti se podařilo začátkem minulého století zabránit nebezpečí začínající těžby rašeliny.

Od začátku roku 2000 převzal chráněné rašeliniště Podpůrný spolek pro přírodu východních Krušných hor (Fčrderverein fiir die Natur des Osterzgebirges) od městské správy Altenberg a udržuje 1200 metrů dlouhý naučný chodník, který vede nejzajímavějšími částmi rašeliniště. Díky tomu mohou návštěvníci zažít celou krásu tohoto rašeliniště.

K Georgenfeldskému rašeliništi se přichází od Zinnwald-Georgenfeldu okolo meteorologické stanice a horských luk s roztroušenými malými kamennými nánosy a cesta přímo do přírodní rezervace. Součástí je i Grosser Lugstein ,německý vrchol Krušných hor blízko hraničního přechodu Cínovec/Altenberg.

Z vrcholových skalisek jsou daleké rozhledy po německé i české části hor včetně Českého středohoří, nedaleko vrcholu je vysílač.

Už na začátku vkusného dřevěného chodníku návštěvníka potěší vstavač plamatý, jeden ze vzácných domácích vstavačovitých druhů a pak vegetace charakterizovaná nízkými keříky jako brusinka borůvka, brusinka obecná, klikva bahenní. Horské rašeliniště Georgenfelder Hochmoor je typickým kosodřevinatým rašeliništěm. Kosodřevina tu pokrývá svými pokroucenými kmeny téměř celou plochu. Z vybudovaného výhledového mostku je možné vidět celé území začínající při skalách Kleiner a Grosser Lugstein až po 905 metrů vysoký vrch Kahleberg , který je nejvyšším vrcholem ve východních Krušných horách.

Když projde okolo známé rašeliníkové chatky, dostane se návštěvník k východu z přírodní rezervace, odkud vedou různé turistické cesty do Rehefeldu, Schellerhau, Altenbergu a nazpět do Zinnwaldu.

Otevírací doba:
V závislosti na povětrnostních podmínkách od dubna do října
9:00 do 17:00 hodin denně.

Dospělý: 1,80 Euro

Děti: 6-16 let :1,30 Euro

Rodinné vstupné : 5,00 Euro

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz