Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. září 2009 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 037 x přečteno

Breitenbrunn – rekreační středisko


Horská vesnice Breitenbrunn, listinně poprvé zmiňována roku 1380, leží v horní části Krušných hor mezi Fichtelbergem a Auersbergem. Vesnice má necelé 4 000 obyvatel a je střediskem správního společenství obcí Erlabrunn, Breitenbrunn a Rittersgrün. BreitenbrunnV posledních desetiletích se Breitenbunn stal centrem vzdělávání a sportu.Zřícenina loveckého zámku Přes 600 studentů získává na Státní studijní akademii svůj diplom nebo maturují na krušnohorské večerní škole (Erzgebirgskolleg).

Sportovní a vzdělávací centrum Rabenberg je v Sasku nejmodernější svého druhu a jedním z nejlepších v celém Německu.

Moderní rekreační zařízení, 2 hotely, penziony, privátní apartmány a pokoje, jakož i vyvážená gastronomie umožňují návštěvníkům prožít dovolenou plnou zážitků. Dalekou masové turistiky můžeme na toulkách nedotčenou přírodou najít klid a uvolnění. Dostatek turistických cest a klidových míst zaručuje aktivní rekreaci.

Pohled dolů do údolí, i když se třeba na podzim snáší cáry mlhy a mračen, je nezapomenutelně nádherný. Vedle půvabné krajiny se zde můžeme seznámit i s mnoha zajímavostmi. Historicky významná je věžovitá zřícenina kurfiřtského loveckého zámku ze 16. století se svým obranným příkopem, tzv. Brečen – Bručen – Širokým pramenem, od něhož je odvozen název celého místa.

V evangelicko-luteránském kostele sv. Kryštofa, starém přes 435 let byly odkryty překrásné barokní slohové prvky. Můžeme zde obdivovat v Krušných horách jedinečnou nástropní malbu z roku 1740, restaurovanou v letech 1957/58. Návštěvník v kostele dále najde řezbovanou sochu sv. Barbory – patronky horníků.

Zřícenina loveckého zámku a nově vzniklý hudební pavilon se nachází naproti kostelu v překrásném parku. Tady se v letních měsících konají kulturní akce všeho druhu. Nejznámější jsou „Cyklus sborových koncertů“, „Serenáda při svitu svíček“, „Setkání pozounových orchestrů“ a jiné. Vrcholem bývá každoročně koncem srpna „Breitenbrunnské posvícení“, které j počátkem posvícenských veselic v sousedních vesnicích.

Pozoruhodný je kabinet hornických tradic v historickém objektu šachty svatého Kryštofa. Návštěvník se zde dozví mnoho zajímavostí o dějinách hornictví v regionu od 14. století až po současnost.

V tzv. „Haus des Gastes“ (Domě návštěvníků), kulturním centru obce a na jeho přilehlých vnějších prostranstvích, se nachází knihovna, úřad cestovního ruchu, výstavní prostory Spolku pro Krušné hory, sportovní zařízení a zařízení pro volný čas jako je minigolf, tenis, zařízení pro malé sporty apod. Tento dům, kdysi vesnická škola postavená roku 1880, je architektonickým klenotem.

Breitenbrunn nabízí atraktivní možností sportovního vyžití i v zimě. – upravené běžecké stopy, napojené na Hřebenovou stopu Krušných hor vedoucí přes hranici, areál pro alpské lyžování s lyžařskými vleky jakož i sáňkařské dráhy – sportovnímu vyžití zde nejsou kladeny žádné hranice.

Breitenbrunn prostě stojí za cestu jak v zimě, tak v létě.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz