Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. dubna 2016 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 106 x přečteno

Blízko nebi…. aneb Na Klobouku

Je spousta poutavých krušnohorských rozhledů, ke kterým si vytvoříme citový vztah. Vytvořený ze střípků příběhů odehrávajících se nejen v okolí místa, ale i v naší duši samotné při rozjímání z těchto pohledů. A my víme, že se nám navždy vrylo do našeho nitra.

Jedno takové místo bylo stvořeno nad Jáchymovem, které si pro sebe objevila Olga Magdalena Trojková z podKloboučku.

 

Znáš to? Znáš ten pocit, že potřebuješ alespoň na chvilenku utéct od všeho a od všech, že se potřebuješ nadechnout a hned vzápětí zakřičet ze všech sil…protože…. Protože už prostě musíš?

Pak je dobré mít to svoje místo, kde se dýchá, křičí a třeba i létá tuze krásně. Vezmu Tě na to svoje…..vezmu Tě na Klobouk…malý velký kopec…. Kopec, který všichni jáchymovští dobře znají. Kopec, ze kterého poslední den v roce létají hvězdy i ze země. Kopec, kam chodí proplétat svoje prsty milenci, než je vyruší zbloudilý „lázeňák“, hledajíc Císařskou alej…. Špatně odbočil, a přesto nelituje… protože to místo je……. Je blízko nebi.

Cestou na Klobouček pokaždé pohladím můj modřín z Avataru…. Jeho větve se spouštějí až ke kořenům…a hladí…nenasytně, a přeci něžně…. Pokaždé poděkuji……. A pak… už jen pár desítek metrů…. Rozpínám křídla…..lačně nasávám vzduch….a ..

Letíííííííímmmmmmmmmmmm.

Je ouplně jedno, na kterou stranu se otočíš… každý pohled na bratry kopce je neskutečný. A co teprve, když se blíží bouřka… Mám tu chvilku nejraději…. Vlaštovky s předzvěstí buřinky létají splašeně nízko a křičí…..Mraky jsou na dosah, možná ještě níž… rozpouštím si vlasy a nechávám je větru na pospas…. Všechno je v tu chvíli tak nějak zrychlené…snad i nebezpečné… O to barevnější.…

Kdysi dávno tu měla stát kaplička…nikdy jí nedostavili, protože do ní opakovaně udeřil blesk…. Místo prokletí? Nebo jen spousta kovu pod povrchem….?

Znám muže, který tu s láskou pokřtil všechny svoje tři děti.

Znám bláznivé kamarádky, které tu při jednom letním úplňku meditovaly s tváří v tvář měsíci.

Znám ženu, která věřila, že nemá srdce…a tady ho poprvé ucítila….jen krátce, ale přeci…..

…………blízko nebi……

Klobouk

z Kloubouku

důl versus kostel

Avatar

na Klínovec

panorama z Klobouku

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz