Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. října 2016 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 506 x přečteno

Rozhledna Geisingberg

Geisingberg leží ve východním Krušnohoří mezi hornickým městem Altenberg a jeho městskou částí Geising.

Na vrchol lze nejlépe dojít po příjezdové cestě z Altenbergu. Další cesty začínají v Geisingu a Bärensteinu. Přes vrchol probíhá mezinárodní turistická trasa Eisenach-Budapešť.

Restaurace a rozhledna na vrcholu jsou otevřeny od dubna do září od 10:00 do 18:00. Od října do března pouze do 16:00. Ve středu a ve čtvrtek je zavřeno.

Již na počátku 19. století existovaly na vrcholu pavilony, které byly využívány především saskými králi k účelu lovu. Později zde byla zřízena na stromě provizorní vyhlídková konstrukce a vedle byl postaven menší srub. Na tom samém místě byla roku 1891 zřízena kamenná rozhledna, kterou lze navštívit dodnes. Na počátku 20. století byla na vrcholu postavena také horská bouda, která rovněž funguje do dnešních dnů.

Předchůdci klasických rozhleden byly vlastně ze dřeva zkonstruované rozhledny, jako i zde na Geisingbergu. Horský spolek z Altenbergu si mnoho let přál na této hoře vybudovat masivní vyhlídkovou věž. Toto přání se stalo skutečností až v roce 1891. Stavební mistr Otto Schmidt z Dippoldiswalde byl tím, kdo přijal tento úkol a za pouhých 68 dní věž zbudoval.

Věž je postavena z cihel a ve spodní třetině osázena místním čedičem. Věž je postavena v osmiúhelném tvaru a v půdorysu se 4 metry v průměru, který se do výše 18. metrů zužuje o půl metru. K dosažení vrcholu rozhledny je potřeba zdolat točité schodiště s 88 schody.

 

017_2432

123

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz