Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. října 2017 Pěší tůry, Údolí

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 696 x přečteno

Údolí Horského potoka v Krupce

Hlavní část údolí Horského potoka se nachází SZ směrem od starého města Krupky a je, jak už sám název napovídá, modelováno Horským potokem. Jeho spodní část prochází Krupskou částí místně zvanou Grunt.

Z východu je sevřeno prudce spadajícími srázy výběžku vyhlídkové Křížové hory (450 m.n.m.), též zvané Kalvarienberg, která postupně přechází v ostroh, na němž stojí hrad Krupka. Ze západu je sevřeno srázy Březového vrchu (544 m.n.m.), který zvolna klesá až k Schillerově výšině (395 m.n.m.). Na jihu je údolí Horského potoka zakončeno Mlýnským vrchem (330 m.n.m.), na jehož vrcholu stojí bývalá výletní restaurace Vilémova výšina. V severní části se údolí dělí do tří menších údolí. Od západu Podbřezové údolí, Temný důl a východní údolí pokračuje modelováno tokem Horského potoka, dalo by se geomorfologicky říci až do nejvyšších partií hor v oblasti středověkých důlních polí. Údolí je jedno ze tří hlavních rudonosných údolí v Krupce (prvním je údolí Krupského potoka a třetím Cínový důl) a patří mezi údolí, do něhož zasahují důlní revíry s největšími rudnými ložisky (důlní revír Steinknochen, Preisselberg, Günther a částečně i Mückenberg). Vody Horského potoka po staletí zplavovaly materiál, včetně cínového zrudnění představujícího především kasiterit z hor, který byl dále odnášen dolu do mohutného výplavového kužele, kde se ukládal.

Zde, již 1200 let př.n.l. využívali první rýžovníci naplavený materiál k rýžování cínonosných náplavů. Do údolí rovněž zasahuje nespočet větších, či menších skalních výchozů, jako např. Skalky skřítků, Strážce, Zkamenělá čarodějnice, Mnich, nebo Poustevník. Vyvěrají zde vodní zdroje jako Lesní pramen, Smaragdová studánka, Komáří tůň, výtok z dědičné štoly Dürrholz a jiné. Z rostlinných druhů zde můžeme na jaře spatřit koberce chráněných sněženek podsněžník (Galanthus nivalis), nebo sasanek hajních (Anemone nemorosa). Z živočichů vyzdvihněme zde se vyskytujícího chráněného a silně ohroženého mloka skvrnitého (Salamandra salamandra).

Z dalších zajímavostí zde lze spatřit například prohlídkovou štolu Starý Martin, již zmiňovanou dědičnou štolu Dürrholz, ruiny vodárny U Vodního buku, rozvalinu U Čarodějnice a „fenomén“ Krupských zídek, či Pivovarské nádrže. Údolím prochází modrá turistická trasa (která se u Pivovarských nádrží odklání a přes Čertovu rýhu směřuje na Přední Cínovec), zelená místní vycházková trasa a oba okruhy nově vytvořené Naučné stezky Po stopách horníků.

GPS souřadnice údolí Horského potoka: 50.6926808N, 13.8469411E

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz