Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. prosince 2017 Fotoseriály, Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 650 x přečteno

Do ráje přes Rájov. Do Krušných hor

Je to vždycky po ránu přemáhání, když den před tím vznikne myšlenka na nějaký ten cyklovýlet. A ráno to bývá tak 50 na 50. Někdy vyhraje lenost s pohodlností s přáním deštivého dne, aby během dne nenastaly výčitky, proč nevyrazil. Tentokráte naštěstí vyhrála touha vychutnat si Poohří a Krušné hory v podzimním hávu. Dokopala mě k tomu i důvěra k meteorologům, podle jejich „věštění“ bylo předpovídáno i sluníčko, které se mělo v ten den zjevit po několika uplakaných dnech.

Prvopočátek všeho bylo vlakem se přemístit do Perštejna. Start cyklovýletu započal nad Černýší s vyhlídkou na Ohře a Doupovské hory, kde zkoušel i časosběr / je vidět na konci článku/, touhou bylo si zrána vychutnat svítání právě zde. Malinko to zhatila mlha, která v tu chvíli vítězila, nikoli však na celé čáře nad sluníčkem.

Do hor z Perštejna vedou jen dvě cesty, buď přes Údolíčko nebo Vykmanov. Já si vybral tu třetí. Tu nejhezčí. Přes Rájov.

Do Rájova, jehož název může zavdat slovu ráj, dle pramenů jsou totiž dvě možnosti: název vesnice je odvozen ze slova ráj, nebo z osobního jména Ráj ve významu Rájův dvůr.

Vede do ní žlutá turistická asfaltka, ale nad vesničkou ji pak už nahradí jen luční, poté lesní cesta. Třetí cesty jsou nejtěžší, ale zároveň nejhezčí. Když to téměř vyšlápnete, tedy vytlačíte i s kolem a pak si všimnete, ze Vám něco chybí. A zase dolů) ))) A nahoru ))) Chyběly brýle…

Odměna ale byla.

Ukážou nám skvělé výhledy na Doupov, v horních partiích pak ukryté výhledy na Horní Halži či Měděnec. Vše do zlatova, s líně se povalující mlhou To jsou ty chvíle, kdy chcete být buď sám, nebo jen s těmi nejbližšími a nabíjet se. Půl hodinu, hodinu, dvě? Vůbec neřešíte pozemský čas.

Po zdolání nejvyššího bodu tohoto cyklovýletu následoval průjezd Horní Halží a Měděncem.

Poté okolo kostelíka v Kotlině přes krušnohorské louky s pohledy na Velký Špičák či Jelení Horu s Přísečnickou přehradou a kopírováním červené turistické až na Horu Svatého Šebestiána.

A sjezdem barevným Bezručovým údolím.

Bylo to neskutečných 50 km krušnohorským podzimem na kole.

001

002

003

004

005

006

007

009

011

Nad Černýší from Martin Valina on Vimeo.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz