Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. září 2006 Rozhledny, pohledy

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 3 137 x přečteno

Medvědí skála

Tak zde máme další hádanku , Medvědí skála která je však je tak lehká , až mám pocit , že ji musí  Medvědí skála snad znát celý Chomutov. Toto místo se nachází na pomezí okresu Most a Chomutov.

Tvoří oblý vrchol krátkého hřbetu složeného z reliktních biotitických žul a dvojslídných ortorul.

Na plochém temeni hory se nacházejí vrcholové skály a žokovité balvany, na z Medvědí skályúbočích Medvědí skálařada větších i menších skalek a na svazích rozptýlené sutě. Hora byla původně porostlá smrkovým lesem, který odumřel vlivem imisí, příměs buku zejména na východní straně. Je velmi pravděpodobné, že během ledových dob ve čtvrtohorách pokrývala vrcholek malá ledovcová čepička.

Vlastní vrchol tvoří asi 7 m vysoká skalnatá homole, přístupná ze severu po starých kamenných schodech. V její nejvyšší části se nachází vrcholová mohyla z postavená z kamenů stmelených maltou, a na její špičce žulový kámen označující triangulační bod. Území v bezprostředním okolí (150 m) je chráněným územím geodetického bodu, což dokládají tabule se státním znakem. Většina zdejších cest je 3. a 4. stupně obtížnosti. Medvědí skála

Z vrcholu je nádherný kruhový rozhled, jeden z nejhezčích naz Medvědí skály Mostecku: na severu Hora Svaté Kateřiny, na severovýchodě Jeřabina, Černý vrch, Loučná, Stropník, na východě Litvínov, na jihovýchodě Mostecká pánev, Bořeň, Milešovka, Zlatník, Hněvín a další kopce Českého Středohoří, na jihu Žatecko, na jihozápadě Doupovské hory, na západě Klínovec.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz