Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. června 2007 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 483 x přečteno

Skalnatým korytem Prunéřovského potoka na zříceninu Hasištejn

Popisované místo naleznete na  


Divoké údolí Prunéřovského potoka není jedinou atraktivitou,
kterou Vám nabízí tento výlet. Je to i zřícenina gotického hradu,
barokní plastiky v městečku Místo, nebo poklidná krajina Farského lesa.v dáli je Hasištejn

Náš výlet zahájíme v obci Nová Ves.
Vyjdeme od turistického rozcestí Nová Ves (ŽST) po modré značce
směr zřícenina hradu Hasištejn.
Značka nás povede kolem roztroušených stavení až na konec Nové Vsi, kde začneme klesat do údolí Prunéřovského potoka.Až přijdeme k rozcestníku Pod Celnou, kde budeme přecházet silnici, můžeme se občerstvit v místní restauraci a kousek pod ní se podívat na jez Myší díra. Nyní nás čeká nejzajímavější úsek tohoto výletu. Budeme klesat přímo ve skalnatém korytě divoce se valícího Prunéřovského potoka. Cestou míjíme četné kaskády a peřeje a po stranách vidíme mohutná skaliska. U rozcestí se žlutou značkou opustíme toto kouzelné údolí a začneme prudce stoupat do stráně nad údolím. Pak půjdeme kousek po louce a následně začneme klesat k hradu Hasištejn.
Jako první narazíme v lese na předsunutou obrannou věž a kousek za ní u parkoviště na zachovalou zříceninu gotického hradu. Dnes je tento státní hrad zpřístupněn veřejnosti. Ze zachovalé věže hradu je krásný výhled a je zde zpřístupněna i část podzemních prostor.
Asi 200m od hradu se rozkládá městečko Místo. V městečku a okolí se nachází řada cenných barokních plastik. Nejstarší boží muka a křížový kámen se nachází pod hradem u parkoviště před hradem.
Pak se budeme vracet zpátky k rozcestníku se žlutou v údolí Prunéřovského potoka, ze kterého budeme nyní prudce stoupat do protějšího skalnatého svahu až do Výslunní. Toto malebné městečko stojí už na Krušnohorské náhorní planině. V jeho okolí se dříve dolovalo stříbro, měď, cín a olovo.
Z Výslunní půjdeme po silničce přes osadu Nové Domky do Farského lesa, kde projdeme okolo opuštěné železniční zastávky Výslunní a přijdeme k rozcestníku. Zde změníme barvu značení na červenou a půjdeme 4 km po zpevněné cestě téměř po rovině až do našeho výchozího bodu. Větší část cesty vede pěkným lesem, avšak závěr patří loukám v okolí Nové Vsi.
celkem 16 km

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz