Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. února 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 401 x přečteno

Rozhledna na Klínovci má šanci na záchranu

Klínovec – Nejvyšší bod Krušných hor, vrchol Klínovec ležící na rozhraní Ústeckého a Karlovarského kraje, je už téměř 190 let vyhledávanou turistickou lokalitou. Přestože horský hotel s rozhlednou byl prohlášen za chráněnou památku, zatím se ji nepodařilo opravit. Celou rekonstrukci zdržuje katastrofální stav vyhlídkové věže. Nyní se ale zrodila šance na její opravu. Město Boží Dar, jehož společnost Služby je majitelem celého areálu, převedlo rozhlednu přímo do svého vlastnictví a může tak získat dotace na její záchranu.„Obnova celého areálu vyjde na sumu přes dvě stě milionů. K tomu je potřeba schopný investor a je to záležitost mnoha let. Abychom ale mohli začít se záchranou památkově chráněné rozhledny a historického hotelu, jako nemovitý majetek jsme je z celého komplexu vyčlenili a nyní se snažíme sehnat peníze a začít s opravami,“ uvedl Jan Horník, starosta Božího Daru.

Restaurování interiérů původního horského hotelu přijde na 2,8 milionu korun, oprava rozhledny na sumu přes osm milionů. Původně se počítalo zhruba s polovinou této částky. Vše ale prodražil katastrofální stav vyhlídkové věže. Ta se totiž rozpadá a je třeba jí kámen po kameni rozebrat.

„Třetinu věže jsme nechali rozebrat a pak následovala schůzka s odborníky. Z ní vyplynulo, že oprava bude finančně velmi náročná. Jelikož jde o památku, nemůže se zbořit a postavit znovu. Nyní, čekáme na vypsání dotačních programů, které nám pomohou získat peníze na opravu. Půjde o peníze z EU i granty ministerstva kultury na záchranu kulturního dědictví,“ upozornil Horník. Klínovecké rozhledně na vrcholku Krušných hor je přes 120 let. Byla to vůbec první kamenná rozhledna v Čechách a až do roku 1998 byla i nejvýše položenou rozhlednou v Česku vůbec. Má klasický „rozhlednový“ tvar připomínající hradní věž. Dají se z ní přehlédnout Krušné hory, část Poohří a umožňuje i pohled do Německa.

Turistům už ale, stejně jako celý areál, léta neslouží. Město Boží Dar a různé spolky chtějí Klínovci jeho popularitu vrátit. Začaly se objevovat i soukromí investoři, kteří mají zájem o zkvalitnění služeb Klínovce a okolí a chtějí z něj udělat atraktivní turistickou lokalitu.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čech

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz