Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. srpna 2008 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 4 916 x přečteno

Přírodní park Bezručovo údolí


Severně od obce Hora Svatého Šebestiána v Krušných horách pramení říčka Chomutovka ve výšce  Krušné hory Novodomské rašeliništěBezručovo údolí 835 metrů nad mořem. Protéká Bezručovým údolím, městem Chomutov, Údlicemi, a v Postoloprtech vtéká do Ohře. Její povodí má plochu 160 kilometrů čtverečních a až do Chomutova teče úzkým kamenným korytem. Ale z jara či při vypouštění z nádrže na Křimovském potoce je sjízdná pro vodáky.

Právě Bezručovo údolí o rozloze 6500 hektarů, které vzniklo působením řeky Chomutovky , je cílem dnešního putování okolím severočeských řek. Má hned několik nej. Je nejdelší – měří 13 kilometrů, nejhlubší – nadmořská výška se pohybuje od 380 do 850 metrů nad mořem a je to nejkrásnější údolí Krušných hor.

V roce 2002 bylo prohlášeno přírodním parkem a jeho součástí je přírodní

rezervace Novodomské rašeliniště. To patří k nejrozsáhlejším na Chomutovsku, je utvářené z mnoha jezírek a roste tu borovice blatka. Rašeliniště jsou obrovské přírodní rezervoáry vody, napájejí potoky, které plní vodárenské přehrady.

V Bezručově údolí objevíte řadu pěších a cyklistických stezek a tedy inspirací na další výlety. Například můžete z údolí dojít pěšky nebo na kole po cyklostezce na Horu Svatého Šebestiána, Načetín, Kalek, přes Blatno do Jirkova a zpět do Chomutova.

Další zajímavostí je přírodní rezervace Buky nad Kameničkou. V tomto dvě stě let starém bukoklenovém lese roste také javor klen, smrk ztepilý a jilm horský. Domov tu má jelen evropský, prase divoké a z ptáků čáp černý, konipas horský a holub doupňák.

V údolí také najdete přírodní památku Krásná Lípa, ležící v nadmořské výšce 600 metrů. Je to jediné místo výskytu koniklece otevřeného v Krušných horách. Rostou zde i jiné zvláště chráněné druhy rostlin, jako třeba zimostrázek alpský, prstnatec bezový nebo lilie zlatohlávek.

Zajímavosti a technické památky:

Novodomské rašeliniště

Buky nad Kameničkou

Krásná Lípa (okolo několik objektů vnějšího opevnění z roku 1933)

pozůstatky hrádku Hausberk z počátku 14. st.

dva Dolské mlýny

vodní díla:
Křimovská přehrada
Kamenička s kamennou půvabnou hrází

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz