Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. října 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 897 x přečteno

Komáří vížka neboli hůrka

Na Komáří vížce stojí nejstarší rozhledna celých Krušných hor.Komáří vížkaPři putování Krušnými horami je jedním z turisticky nejzajímavějších míst vrchol Komáří vížky (806 m) severně od města Teplice.

Raritou je, že je dostupná taktéž lanovkou, která začíná u obce Krupka. Zároveň je úžasné, že lanovka přepravuje i kola. Takže je Komáří vížka vhodná jako začátek tras různých výletů po celých Krušných horách. My to řešíme tak , že z Chomutova vyrazíme vlakem , vystoupíme v Teplicích , do Krupky je to kousek a pak už si vybereme jakou trasou se vrátíme a není to až tak náročné , je to i pro baby. Nás však zajímá stavba na vrcholku této hory, kterou je turistická chata s rozhlednou.

Již od poloviny 16. století stávala na vrcholu čtyřhranná věží se zvonem, který pro hornický cech z nedaleké Krupky odlil známý brněnský zvonař Tomáš Jaroš. Zvon svým daleko slyšitelným hlasem svolával horníky z okolních obcí do práce a večer oznamoval konec šichty. Mnohé potom vyprovázel i na poslední cestě.

Současná stavba na Komáří vížce pochází z roku 1857, kdy ji zde nechal na místě zvonice vystavět majitel zdejšího panství kníže Clary Aldringen. Rozhledna vystavěná dle projektu stavitele Raimunda Zechela poskytovala nádherný výhled po celá desetiletí až do 90. let 20. století, kdy ji noví majitelé nechali kompletně zrekonstruovat. Součástí této rekonstrukce bylo bohužel i zazdění vyhlídkových oken a uzavření rozhledny. Tento stav trvá dodnes. Výhled je možný od paty rozhledny.

Za jasného počasí dohlédnete od Ještědu až po Prahu.
Dále by nám neměl uniknout výhled na Krušné hory, České středohoří, Lužické hory či na Ještěd.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz