Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. října 2008 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 565 x přečteno

Myslivny

hory

Dříve významná osada , dnes vodní dílo Myslivny.

V roce 1954 byla v Myslivnách přehrazena říčka Černá a vznikla vodárenská Myslivnynádrž zásobující pitnou vodou Jáchymov.
V blízkosti nádrže se nacházejí historické technické památky po středověkém dobývání rud: obnovený Blatenský příkop (vybudovaný v 16.stol. v délce 11,65 km pro přivedení vody z Božího Daru do Horní Blatné) a tzv. sejpy – haldy hlušiny. Nedaleko se nalézá nejvýše položené město ve střední Evropě – Boží Dar (1020 m n. m.), známé středisko zimních sportů.Kvůli ochraně vody není nejbližší okolí přehrady přístupné, i ze silnice na Boží Dar je však na nádrž a za ní ležící Božídarský Špičák překrásný pohled. Kvůli ochraně přírody je v současnosti uzavřena pro motoristy také silnice z Mysliven na Zlatý Kopec.

Bývalá osada Myslivny (dnes se zde nachází pouze dvě chaloupky a objekt patřící Povodí Ohře ) leží při silnici z Božího Daru do Horní Blatné poblíž historicky významné křižovatky se silnicí vedoucí ze saského Rittersgrünu přes Zlatý Kopec a Myslivny do Jáchymova.

V minulosti se rozprostírala jednak podél božídarské silnice, jednak ve stráni podél cesty vedoucí od říčky Černá směrem k Božídarskému Špičáku (1115 m n. m.). Větší část Mysliven (13 domů) patřila před druhou světovou válkou pod Boží Dar, menší část (5 domů) pod Rýžovnu. Od roku 1961 jsou Myslivny součástí Božího Daru.

Mezi první a druhou světovou válkou žilo v obou částech Mysliven kolem 120 obyvatel, kteří se živili převážně zemědělstvím (největším statkářem byl Josef Wolf se 17 hektary půdy), lesními pracemi a paličkováním krajek. V osadě (v božídarské části) existovala jednotřídka, byl zde hostinec Zur Waldesstille (stál do roku 1946), obchod se smíšeným zbožím, trafika, dva obchody s dřívím.

Na přelomu 20. a 30. let v Myslivnách dvakrát pobýval (poprvé od 10. 5. 1929 do 9. 4. 1930, podruhé od konce června 1931 do 31. 5. 1932) slavný řecký spisovatel Nikos Kazantzakis, který zde měl pronajaté dvě místnosti v domě Filipa Krause při cestě na Špičák. Pobyt Kazantzakise připomíná památník na náměstí v Božím Daru, kam spisovatel často chodíval.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz