Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. listopadu 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 643 x přečteno

Zámek Jezeří, zámek nad šachtou

Zámek Jezeří , jenž se nachází na rozhraní dvou světů (Krušných hor a mostecké hnědouhelné pánve)

Zámek Jezeří

patří bezesporu svou historií nejzajímavějším objektům České republiky. Kdysi honosné sídlo rodu Lobkowiczů bylo významným kulturním a společenským centrem. V nedávné neslavné minulosti bylo vystaveno nezájmu a dlouholetému chátrání. Ke konci 90. let min. stol. byly zahájeny rekonstrukční práce, ale vzhledem k velikosti objektu jsou realizovány značně pomalu. Přes tuto komplikaci bylo přistoupeno ke zpřístupnění zámku, za cenu mnohých provizorií a nestandartních podmínek.

Za pochopení a překonání těchto nejrůznějších komplikací Vám bude odměnou zcela neobvyklý zážitek vidět památku ve své původnosti a autenticitě a při častějších návštěvách budete svědky postupné obnovy a znovuvzkříšení bývalé „Perly Krušných hor“.

Předchůdcem dnešního zámku býval středověký hrad, o němž nemůžeme s určitostí říci, kdy byl založen. Vycházíme proto z prvních doložených písemných zpráv z let 1363-65, kdy se uvádějí jako majitelé pánové ze Rvenic. Již v těchto dobách se setkáváme s označením „de Lacu“ (z Jezera) i „z Aysembergu“, což dokládá i německý historický název Eisenberg, logicky spojený s dolováním železných rud v této části Krušných hor.

Přestavba středověkého hradu na renesanční zámek byla dokončena v roce 1549. Připomínku jejího dovršení můžeme vidět na ozdobném kamenném klenáku, umístěném nad hlavní bránou, kde je vytesán erb Hochhauserů s letopočtem 1549 a nápisem: „O člověče, pomni, kde je pán a jeho rod“.

Dále si zámek prožil svojí slávu při barokní přestavbě, na přelomu 18. a 19., má svou historii za druhé světové války , svou dobu poválečnou , ale to co určilo jakým směrem se bude odvíjet zámek Jezeří nastala za vlády komunistů.

Velkolom Československé armády zahrnul do své sféry zájmu nejen Dřínovské jezero, zámecký park pod Jezeřím (tzv. arboretum).

Vzhledem ke značně problematickým geologickým podmínkám ostrohu, na kterém zámek stojí, by totiž mohlo dojít k ohromnému sesuvu krušnohorských svahů, který by vedl i k naprostému zániku hnědouhelného velkolomu, proto se od tohoto upustilo.

A aby toho nebylo dost tak v poslední červencové dny roku 2005 se přes okolí Jezeří přehnala silná vichřice a poničila zahradu a statné buky v okolí.

Na kole se dá dojet na Jezeří od Chomutova , tedy od Vysoké Pece po žluté turistické , vede po horizontu , ale když se blížíme k cíli tak je cesta dost náročná , tudíž netrénovaný cyklista musí kolo opustit. Já jsem kolo neopustil. 🙂

Návštěvní sezóna trvá od 1. dubna do 31. října příslušného roku.

Objekt je v návštěvní sezóně přístupný:

v dubnu a říjnu: 9:00 – 16:00 hod. denně mimo pondělí a úterý

začátek poslední prohlídky v 15:00 hodin

v květnu až září: 9:00 – 18:00 hod. denně mimo pondělí

začátek poslední prohlídky v 17:00 hodin

délka prohlídky: cca. 60 minut

Vstupné:
dospělí 40,- Kč
děti 6-15 let, studenti
a senioři nad 65 let 20,- Kč

Slevy neplatí mimo návštěvní dobu nebo mimo sezónu. Slevy nelze vzájemně kombinovat.

Děti do 6 let v hromadné výpravě 1,- Kč

Více informací o historii toho zámku se dočtete zde .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz