Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. ledna 2009 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 720 x přečteno

Vody, řeky, potoky

Pramen OhřeŘeky již od pradávna umožňovaly cestování a zásobování. Do Ohře , největšího toku regionu, ústí Prunéřovský potok, Hutná, Chomutovka a Liboc. Řeka Bílina odvádí vody z jeho východní části. Severní část pohraničí je odvodňováno do saských řek Zschopau a Flöha.

Krušnohoří je protkáno celou sítí romantických potoků a potůčků. Z vodních nádrží je největší Nechranická přehrada.Pro akumulaci pitné vody slouží údolní nádrže Kamenička , Křímov , Jirkov a Přísečnice . Přírodní zajímavostí je Kamencové jezero v Chomutově, jehož voda je kromě prvoků bez živočichů. Lidskému zdraví je však prospěšná.

Nejvýznačnějším minerálním pramenem na Chomutovsku je alkalická kyselka Evženka , vyvěrající na levém břehu Ohře.

Voda a řeka stála nejen u počátků cest, ale i odhalování přírodního bohatství. Voda pomáhala prvotnímu způsobu těžby stříbra a olova, rýžování v náplavech potoků. Ve vodě se propírala ruda, voda umožňovala splavovat dřevo, dávala energii vodním mlýnům, hamrům, drátovnám a pilám. Bez vody by zkrátka nebylo života. Tam, kde byl vody nedostatek, tam ji bylo nutno přivést. Tak vzniklo i pozoruhodné vodní dílo, tzv. Blatenský příkop , kterým si v roce 1540 začali těžaři v Horní Blatné
zajišťovat dostatek vody pro důlní zařízení.

K obdobnému účelu byl vlastně postaven i Flájský plavební kanál .

Největší vodní díla v Krušných horách začala vznikat již před sto let, když si to vyžádala žíznivá města a nově vznikající průmysl pod horami.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz