Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. února 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 949 x přečteno

SOOS, národní přírodní rezervace

soos

Její součástí je i naučná stezka SOOS .

Tato u nás, ale i v Evropě ojedinělá loklalita mezinárodního významu, častý cíl přírodovědeckých exkurzí, leží 6km od Františkových Lázní v Chebské pánvi. Její součástí je i právě Naučná stezka Soos.

Ve střední Evropě je toto území nejznámnější a nejlépe badatelsky popsaným místem soustředěného výskytu mofet. Jsou to plynné várony, projevy doznívající vulkanické činnosti na zlomových liniích, kterými z nitra země vychází v daném území na povrch oxid uhličitý. Tento plyn je i na mnohých jiných místech je složkou minerálních pramenů, ale zde také proniká samostatně křemelinovým štítem.

Tady vznikly mofety v odvodněné kotlině, původně zaplavené jezerem syceným minerálními prameny. V příznivém chemismu vody v teplém třetihorním klimatu v jezeře bujely řasy s křemičitými schránkami – rozsivky. Vrstvy schránek po zpevnění usazenin vytvořily využitelnou surovinu,křemelinu, neboli diatomit, která byla těžena až do 60. let 20. stol. pro stavebnictví, zejména pro výrobu průmyslových filtrů.

Plochy bez vegetace ve slatinné části jsou za suchého počasí pokryty výkvěty solí. Převládá bělavá Glauberova sůl, za mokra výkvěty mizí. Vysychající bahno a odtokové stružky vytváří fantastické obrazce.

NPR SOOS o rozloze 221 ha byla vyhlášena v roce 1964 po skončení těžby křemeliny. S jejími hlavními zajímavostmi včetně slanomilné vegetace nás blíže seznámí místní naučná stezka.

Přístup: Pouze po NS Soos od Informačního střediska, muzejní expozice a pokladny ( vstupné) od 1. března do 15. listopadu. Příchod k NS možný pěšky od kostela ve Františkových Lázní po červené turistické 6,5km. U vstupu je také odchovná stanice handicapovaných
živočichů s voliérami.

www.kamennevrchy.cz/pamatky-a-zajimavosti/narodni-prirodni-rezervace-soos

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz