Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. února 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: zatím žádný | 1 717 x přečteno

Po proudu Ohře (2)

Řeka Ohře pramení Egerv německé části Smrčin, na severním svahu. Ozdobné roubení pramene a kamenný monolit s verši pochází z roku 1923. Na kamenech roubení jsou vytesány názvy významných měst, kterými Ohře protéká. Velké množství drobných přítoků v pramenné oblasti mění Ohře krátce po jejím zrodu z bystřiny v říčku. V okolí obce Röslau se tiše klikatí v mělkém lučinatém údolí mezi táhlými chlumky. Břehy tu má nízké a ze sekaných luk je snadno přístupná.

V malebně zvlněnéThierstein krajině Smrčin vznikla podél Ohře ve středověku pozoruhodná panská sídla.

Zdaleka viditelný gotický hrad Thierstein byl založen v pol. 14. století. Typická silueta hradu s válcovou věží spolu se siluetou kostela v podhradí vítá už zdaleka četné návštěvníky. Špatně dopadl nedaleký hrad Neuhauss . Z rozsáhlé stavby na čedičovém kopci nad obcí zbyla jen romantická kresba. Nad německo-českou hranicí a soutokem Ohře s Röslau se vypíná hrad Hohenberg s mohutným opevněním. Je živou součástí stejnojmenného města a dnes slouží jako ekologické, kulturní a vzdělávací centrum oblasti.

Hohenberg je poslední město na území Německa (Bavorska), jímž řeka Ohře protéká. Poloha obce s hradní dominantou na ostrohu, s části obtékaného Ohří, připomíná asi 40 km vzdálené české městečko Loket. V podhradí nalezneme několik zajímavých staveb, ať již statek z počátku 17. století nebo hrázděné domy. U mostu před městem na levém břehu Ohře, stojí socha chebského dudáka, symbolu hudebních tradic této oblasti. Vliv zdejšího ekologického centra poznáme na příjemné naučné stezce v podhradí. Jednou z jejích zastávek je Karolinin pramen na pravém břehu Ohře, přímo pod hradem.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz