Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. března 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 611 x přečteno

Střezovská rokle


Střezovská rokle

Doporučení: Pokud budete chtít navštívit tuto lokalitu, doporučuji zvolit přístupové místo od Střezova, ovšem není žlutě značená, jak nám ukazuje turistická mapa( žlutá začíná až uprostřed rokle). Pokud pojedeme po polní asfaltce z Hrušovan odbočíme hned na první travnaté cestě před Střezovem vpravo. K místu, které vám nabízí obrázek, lze kola využít. Z druhé strany je Střezovká rokle těžce přístupná i pro pěší.

Jelikož není přímo v Krušných horách, ale je jen 8km jižně od Chomutova, tak proto je zmiňována Střezovská rokle. Erozní činností drobného potoka vznikla mimořádně pozoruhodná rokle, přesněji strž na sev. okraji obce Střezov. Území o rozloze necelých 18 ha bylo vyhlášeno památkou r.1966.

Třetihorní jílovce, tufity a další horniny severočeské hnědouhelné pánve jsou poměrně měkké a jsou snadno rozrušovány tekoucí vodou. Vznikají v nich proto strže a drobné útvary reliéfu jako např. zemní kulisy a zárodky zemních pyramid. Nejpěknější je Střezovská rokle s četnými postranními údolíčky. Území je dnes zalesněno a představuje zároveň refugium živočichů, především ptáků. Dostaneme se tam např. od žel. stanice Březno po žluté turistické stezce o délce asi 6km.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz