Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. března 2009 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 071 x přečteno

Údolí Freiberger Mulde a Žebrácký roh

Moldava – hraniční přechod – Teichhaus – Holzhau – Rechenberg – hraniční přechod Český Jiřetín – Horní Ves – Žebrácký roh – Moldava Dolní Moldava

Výlet začne v dolní části Moldavy , z horní části Moldavy (zde se nachází vlak. nádraží a hraniční přechod ) do ní dojdeme po žluté nebo po silnici. Jdeme z Moldavy po žluté, pak po zelené k hran. přechodu pro pěší a cyklisty . Od tohoto místa již moldavský potok nese název Freiberger Mulde. Její tok sledujeme po pěší značené cestě po pravé straně. Les se otevře až před Holzhau . Jakoby jiný svět horských domů, obhospodařovaných luk a cest projdeme po levé straně řeky. Vyhneme se poněkud rušné silnici. Od okraje Rechenbergu se otevře výhled na hradní skálu a za ní mohutnou radnici. U silnice pod skálou jsou informační tabule.Pod viaduktem prochází cesta značená směrovkou Deutschgeorgenthal a Talspere Rauchenbach , (vodní nádrž. ) Po překonání vyvýšeniny s průseky cesty Ringelweg sestupujeme do údolí a podél státní hranice míříme k turistickému přechodu v Českém Jiřetíně.

Dále z obce pokračujeme po červené stoupáme k Horní Vsi. Za ní odbočíme vlevo po žluté. V místě označení Žebrácký roh bývala celnice na přechodu cesty od Flájí do saského Holzhau. Předtím zde stával tzv. Lohnhaus, dům , kde byla vyplácena mzda personálu Flájského kanálu, odtud se traduje vznik místního názvu podle „žebráckých výplat“.

V pláni Pastvin odbočuje žlutá ke kostelu v Moldavě.

Pastviny se nacházely na odbočce cesty z Oldříše na Vilejšov . S Moldavou byly také spojené stezkou k celnici na hranici se saským Holzhau.

Otevřou se před námi úžasně ploché pohledy náhorního reliéfu , abychom po žluté dojeli až na Moldavu.
Délka trasy je 28km.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz