Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. listopadu 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 215 x přečteno

Proč navštívit Moldavu ?

Obec Moldava se nachází na hřebeni Krušných hor asi 25 km SZ od
Dolní Moldavalázeňského města Teplice v nadmořské výšce 785m. Geograficky je rozdělená na horní část, kde se nachází hraniční přechod a železniční stanice. Dolní část je určena především k bydlení a rekreaci. Každá z těchto částí je od sebe vzdálena cca 2 km. Dolní část obce je propojena se saským horským střediskem Holzhau pěším hraničním přechodem.

K obci je přidělena i osada Nové Město (sem vypravuje DP Chomutov cyklobusy a je to ideální vzdálenost pro návrat do Chomutova, při poznávání krás Krušných hor ) obývána především chataři a zaniklé obce Pastviny (bývalé Grünwald) a Oldřiš.

Všechny tři části obce Moldava mají pravidelné autobusové spojení s městem Hrob a lázeňskými Teplicemi. Nové Město a horní Moldava se nachází na železniční trati Most – Litvínov – Moldava.

Moldava v Krušných Horách má co nabídnout a těší se na Vaši návštěvu.

NAUČNÁ SKLÁŘSKÁ STEZKA

Písemné prameny existenci sklářské výroby na Moldavě potvrzují, z
moldava rybníkjejich charakteru však nebylo jasné, zda se jednalo o jednu a tutéž huť, či o více hutí. Terénními výzkumy prováděnými tehdejším ČSAV v Praze a jeho expoziturou v Mostě v letech 1976 – 1990 byla postupně objevena stanoviště pěti hutí.

Naučná sklářská stezka je dlouhá 13 kilometrů a opisuje okruh kolem obce Moldavy po zaniklých středověkých sklárnách. Jednotlivé lokality a další zajímavá místa jsou opatřena informačními tabulemi v českém i německém jazyce. Výchozím bodem je horní Moldava v prostorách pomníku Františka Koubka u stanice pohonných hmot. Stezka má vlastní turistické značení.

V případě zájmu o sklářskou historii lze pokračovat přes pěší přechod Moldava-Holzhau a napojit se tak na sklářskou stezku Východní Krušné hory. Stezka je kvalitně značená a opatřená dvoujazyčnými informačními tabulemi. Čtyřiceticet čtyři kilometrů dlouhá naučná stezka vede po saských krušnohorských sklárnách (zaniklých i existujících) mezi obcemi Holzhau (Teichhaus), Deutschgeorgendorf, Neuhausen a Seiffen.

V blízkosti Moldavy nalezneme BUKY NA BOUŘŇÁKU (

předmětem ochrany je asi 200 let starý bukový porost v nadmořské výšce 850 metrů, deformovaný do bizarních tvarů. Buky se nachází na západním svahu vrcholu Bouřňáku, 400 metrů jihovýchodně od zástavby Nového Města u Moldavy, či

GRÜNWALDSKÉ VŘESOVIŠTĚ .

HRANIČNÍ PŘECHODY :
Moldava – Neurehefeld

Hraniční přechod pro pěší, cyklisty a osobní automobily se nachází v horní části Moldavy.

Moldava – Teichhaus (Holzhau)

Hraniční přechod pro pěší a cyklisty se nachází v dolní části Moldavy, cca 1,5 km za kostelem a dovede Vás tam zelená turistická značka.

Domovská stránka: čtěte zde .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz