Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. června 2009 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 545 x přečteno

Údolní přehrada Lehnmühle, Sasko


Lehnmühle je jednou z prvních přehrad, které byly stavěny s gravitačními hrázemi.

(Gravitační hráz má v podstatě trojúhelníkový průřez, při čemž plocha hráze, přivrácená horní vodě nemá téměř žádný sklon, kdežto plocha hráze, přivrácená dolní vodě, je stanovena tak, aby nenastalo žádné namáhání na tah. Staví se stylem velkých kvádrů, které se odlévají postupně na sebe a zapadají do sebe zámky. Mylná je domněnka, že je hráz odlita z jednolitého betonu.)

Za povšimnutí stojí její délka, když ji člověk pozoruje zdola, tak zjistí, že jde opravdu o impozantní stavbu, dosahuje výšky 51m . Počítá se mezi přehrady s nejdelšími, takto postavenými hrázemi. V Německu takto obsazuje pomyslné 3. místo po Muldenberg a Möhne.

Blízký pohled na přehradu ovšem není možný, jelikož je její oblast velkoplošně uzavřená. Jako protipovodňové odlehčení je zde vytvořen korunový přeliv s několika malými poli, připravenými pro přeliv 83 m3/s. Přehrada odděluje znečištěnou vodu, která je dopravována do přehrady Klingenberg, kde je upravována na pitnou vodu. Zároveň slouží k výrobě elektrické energie.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz