Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. července 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 670 x přečteno

Zánik přírodní památky Merkur

O bývalé přírodní památce Merkur se můžete dočíst na www.krusnohorsky.cz

Z původního významného zvláštně chráněného území nezbylo nic. Přírodní památka Merkur, pojmenovaná podle stejnojmenného lomu, ukrývala pozůstatky pravěkých rostlin a živočichů. A to zbytky staré desítky milionů let, které dokumentovaly život na okraji jezera, které na místě Merkuru v třetihorách existovalo.Podle odborníků patřil Merkur mezi nejvýznamnější naleziště v Evropě. Našlo se tam mnoho dobře dochovaných zkamenělin, které ukryl neporušený břeh dávnověkého jezera. Archeologové si také z místa získali celé kostry zvířat, například želv nebo hlodavců.

Vzácné místo odhalila těžba, odkryto bylo v osmdesátých letech 20. století. Ta se postupně stala nalezišti osudnou. Po několika sesuvech zeminy se propadlo a nenávratně zmizelo. „Na území došlo k několika sesuvům, které paleontologické naleziště zcela zničily,“ uvedl profesor Oldřich Fejfar z Ústavu geologie a paleontologie Univerzity Karlovy. Zkázu dokonaly prudké deště. „V důsledku toho naleziště prakticky zaniklo,“ dodal Fejfar.

Nyní leží na krajském úřadě návrh na zrušení ochrany území, předběžný souhlas dala i státní Agentura ochrana přírody a krajiny. Oblast leží v katastrálním úřadu obce Málkov. „Vím, že se to několikrát utrhlo a svah ujel, čímž všechno zmizelo,“ říká starosta Málkova Josef Egermann. Pro obec to finanční ztrátu neznamená, na místo nejezdili žádní turisté. „Byl to pro veřejnost uzavřený prostor,“ dodal starosta. Merkur leží jihozápadně od obce Zelená, nedaleko železniční trati Chomutov-Kadaň, v prostoru lomu Merkur-Libouš.

S použitím zdroje: chomutovsky.denik

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz