Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. srpna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 833 x přečteno

Hrad Neuberk, nejzápadněji položený hrad v Čechách


Hrad Neuberk, čili Najperk je zároveň nejstarší stvabou Ašska.

Nachází se v Ašském výběžku na zalesněném ostrohu nad obcí Podhradí, tři kilometry severně od Aše. Tento hrad není až tak známý, do roku 1989 byl do této oblasti omezen přístup. Avšak ani v současné době není pro svou polohu turistické veřejnosti příliš známý.

Hrad Neuberk, jinak taktéž zvaný Najperk, byl založen před rokem 1288 Albrechtem z Neubergu.Karel IV jej jako sídlo loupežníků nechal rozbourat, ale páni z Neubergu jej nechali znovu obnovit. Koncem 14. století přešel do rukou Zedwitzů a stal se střediskem Ašska. Postupně ale zpustl a začal znova chátrat. Jeho zkázu pak po roce 1647 definitivně dovršil požár. Ve druhé polovině 17. stol. Byl v předhradí postaven barokní zámek. Horní část zámku roku 1902 vyhořela a spodní část byla v letech 1965 – 1966 zbourána.

Dnes zbytkům hradu vévodí 22 metrů vysoká válcová věž, která je nejstarší stavbou Ašska. Kromě ní jsou zde ještě pozůstatky obvodové hradby a malé zbytky dalších budov.
V blízkosti věže se na vrcholu třicetimetrové skály nachází malá plošinka s pěknými výhledy.

V okolí můžeme navštívit rozhlednu, která stojí na nedalekém kopci Háj nad Aší. Nedaleko leží i Františkovy Lázně, kde vyvěrá řada pramenů. V okolí lázeňského města se nachází i naše nejmladší sopka Komorní hůrka, či unikátní rašeliniště Soos.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz