Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. srpna 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 644 x přečteno

Rozhledna Varhošť a osm výhledů na Labe

České středohoří je stejně jako Krušné hory, součástí Krušnohorské subprovincie.

Varhošť

Asi pět kilometrů severně od Litoměřic se nachází obec Kundratice. Přímo nad ní se tyčí čedičová kupa Varhošť se železnou rozhlednou. Přestože Varhošť nepatří k nejvyšším vrchům Českého středohoří, je poměrně význanou dominantou jeho východní – Verneřické – části.

Nejlépe se na něj dostaneme z malého parkoviště, které se nachází přímo u silnice nad Kundraticemi. Tady je nutno auto nechat a vydat se na vrchol pěšky. Na vrchol nás po půl kilometru prudkého stoupání s převýšením 100 metrů zavede žlutá značka (tento úsek není sjízdný ani na kole).

Železná věž měří 14 metrů a stojí na vrcholu Varhoště teprve od roku 1972. Je to však pouze jeden z mála příkladů vzniku nové rozhledny po druhé světové válce. Jako zajímavost lze uvést, že její kruhová konstrukce zde byla usazena vrtulníkem.

Vystoupíme-li po 68 schodech nahoru, otevře se nám opravdu překrásný výhled do kraje. Na východě vidíme naproti hřebeny Dlouhého vrchu a Vrchoviny. Směrem na jih spatříme v údolí Litoměřice, vpravo od nich Lovoš s horskou chatou a hrad Košťálov, v pozadí pak Říp a hrad Hazmburk. Jihozápadně stojí hrad Hrádek, kopec Hradišťany a nejvyšší hora Českého středohoří, Milešovka. V pozadí se pak rýsují Krušné hory. Severním směrem vidíme naší nejvyšší stolovou horu Děčínský Sněžník s rozhlednou, vrch Kukla s telekomunikační věží a Bukovou horu s televizním vysílačem. Zvláště zajímavý pohled se nám naskytne na řeku Labe, jejíž tok vidíme přerušovaně celkem osmkrát !!

Na turistických mapách v okolí Varhoště je vyznačeno několik cyklotras. Jsou většinou vedeny po úzkých odlehlých silničkách s malým provozem.

Pokud bude návštěva Varhoště součástí cyklovýletu, můžeme navštívit i osm kilometrů vzdálený převoz mezi Malými a Vekými Žernosekami .

Zdroj: Tipy na výlet, Po rozhlednách a starých hradech, autor:Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz