Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. září 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 1 | 2 529 x přečteno

Vlčí hora – rozhledna

Vlčí hora

Nová multifunkční věž se od roku 2005 tyčí nad severočeským městečkem Osek na Vlčí hoře (890 m) nedaleko místní části Dlouhá Louka.

Jedná se o kombinaci veřejně přístupného ochozu a monitorovacího stožáru Českého telekomunikačního úřadu (umístění systému ASMKS, který je určený pro dálkové automatické sledování frekvencí až po 10 GHz). Jeho vybudování si podmínila Evropská Unie. Obdobných staveb vyrůstá na našem území cca 10. Pouze radnice v Oseku si zatím prosadila požadavek spojit stožár s rozhlednou. Vyhlídková plošina, která je volně přístupná, se nachází 15 metrů nad zemí. Základem věže je 40 metrů vysoký ocelový tubus (spodní část je z tlakově litého betonu). Vybudování točitého schodiště a ochozu bylo zrealizováno za pomoci dotace Ministerstva financí (1,8 mil. Kč) a z rozpočtu města Osek (50 tis. Kč).

Rozhledna byla zkolaudována a zpřístupněna v létě roku 2006. Vlastníkem vyhlídkového ochozu je město Osek. Nedaleko věže nalezneme technickou raritu, kterou je jednoduchá dřevěná

triangulační věž.

Z ochozu rozhledny jsou krásné výhledy. Na severovýchodě a východě Vlčí horapřehlédneme hřebeny Krušných hor, přičemž na severovýchodě vystupuje v Německu kopec Kahleberg a kousek vpravo od něj je vidět televizní vysílač nad Cínovcem, který je také ještě na německém území. Ještě více vpravo spatříme další krušnohorský vrch Komáří hůrku s horským hotelem. Za velmi dobré viditelnosti dohlédneme až k Lužickým horám. Před nimi na východě vystupuje Buková hora s televizním vysílačem a za ní vpravo kopec Sedlo. Vpředu na jihovýchodě je vidět vrch Netečná, vpravo od něj nejvyšší kopec Českého středohoří Milešovka a ještě více vpravo rozložitý kopec Hradišťany. Před ním vidíme město Bílina, nad nímž se tyčí výrazný suk Bořeň.

Na jihu se v pozadí táhne tabulová plošina Džbán. Před ním je město Most, nad kterým se vypíná Hněvín.

Na jihozápadě spatříme Litvínov a vpravo za ním další krušnohorské kopce, jako je Jedlová a těsně před ní vpravo vrch zvaný Medvědí skála. Za dobré viditelnosti můžeme daleko vzadu tímto směrem zahlédnout i Klínovec, nejvyšší horu Krušných hor a vpravo od něj na německé straně Fichtelberg, druhou nejvyšší horu Krušných hor. Kousek odtud na západě uvidíme nejvyšší vrch této části Krušných hor, vrch Loučná. V pozadí vpravo pak vystupuje Bradáčov s loveckým zámečkem.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz