Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. prosince 2008 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 248 x přečteno

Salesiova výšina

Salesiovu výšinu si můžeme prohlédnout na naučné stezce salesiova

Přírodou a dějinami Oseka.

Salesiova výšina je asi 20m vysoký skalní blok. Je poset skalními výchozy, tvořenými křemitými hrubozrnými pískovci až slepenci bělavě šedé barvy.Vznikly jako náplavový kužel již neexistujícího vodního toku a tvoří
jen vložku mezi jíly v nadloží uhelné sloje. Od pradávna se těžily a zpracovávaly pro stavební účely, vyráběly se z nich mlýnské žentoury, sloužily však i k výstavbě kašen, hrází vodních nádrží a pod. Při podrobnější prohlídce objevíme v některých skalách otisky sladkovodních mlžů rodu Unio, které po tisících pokrývají vnější vrstvy pískovců.

Romantický skalní labyrint byl již v 1.pol. 19. století cílem častých výletů. tehdy ještě nebyl terén tak porostlý vysokým lesem a tak byl odsud nádherný výhled. V letech 1834 -43 zde nechal opat oseckého kláštera vybudovat jednoduchou vyhlídku. Později, ve 2.pol 19. stol. ji nahradil romantický dřevěný pavilon, označovaný i jako letohrádek, dnes již bohužel úplně zaniklý. Hluboko pod námi se rozkládá důlní pole bývalého dolu Nelson VII. Při známé katastrofě zde přišlo o život 11 horníků. Těžba zde skončila v roce 1960, povrchové zařízení, včetně těžební věže bylo zlikvidováno v r.1972.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz