Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. září 2009 Údolí

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 494 x přečteno

Grüner Graben a údolí Schwarze Pockau


Pokud přejdeme mostek, který vidíme na obrázku, po 200 metrech narazíme na Grüner Graben, Zelený příkop. Jedná se o umělý vodní kanál, podobný například Blatenskému příkopu, či Dlouhé stoce. Tento vodní kanál sloužil jako zdroj energie pro průmysl, zvláště hornictví v krušnohorském Pobershau.

Příkop začíná na východním konci městečka Künhaide, jež leží přímo na česko-německé hranici ve výšce 700 metrů nad mořem. Kanál pak vede severním směrem do zmíněného Pobershau.

Stavba začala roku 1678 a dokončena bylo roku 1680, samotná stavba trvala pouhých 57 týdnů. Celková délka kanálu je 8km, z toho 700m délky kanálu je vedeno ve skalách. Po ukončení těžby roku 1865 ztratil tento kanál na svém významu.

Dnes vede podél celého kanálu turisticky značená trasa a kanál je zároveň technickou památkou. Nezapomeňme sledovat turistické značení, neb zhruba po 5km od začátku kanálu narazíme na Katzenstein neboli Kočičí kámen. Zajímavé místo. Jedna z nejhezčích a také nejvyšších vyhlídkových skal ve střední části Krušných hor.

Pokud nebudeme mít zájem o Grüner Graben, můžeme se vydat rovně do údolí, které se opravdu velmi pozvolna svažuje do osm kilometrů vzdáleného Pobershau. Toto údolí je jedno z nejhezčích, ne-li top údolí celých Krušných hor. Cestou údolím nás doprovází dravý potok, svahy údolí lemují zdravé smrky a na Krušné hory nezvykle vysoká skaliska.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz