Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. srpna 2011 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 430 x přečteno

Nádherná přehrada Neunzehnhain I

Vždy jsem pracoval s myšlenkou, že nejhezčí a nejmalebnější přehradou Krušných hor je Kamenička , ale vyplatí se nebýt konzervativec. Tuto přehradu jsem objevil při cyklotoulání po německém vnitrozemí. Najdeme ji nedaleko hezkého muzea, čímž je myšlena bývalá vápenka v Kalkwerku. Přehrada leží v krásném prostředí hlubokých krušnohorských hvozdů.

Relativně malá přehrada Neunzehnhain I s kapacitou 0,544 milionu m3 (k hornímu přepadu vody), která byla postavena v letech 1905 až 1908, se nachází v oblasti převážně využívané v lesnictví, má povodí o velikosti 24.192 km2. Nalézá se mezi přehradou Neunzehnhain II, Saidenbachem a Einsiedelem. V závislosti na množství a kvalitě vody svádí ve 13 km dlouhém kanále vodu do přehrady Einsiedel.


Výkon celého přehradního systému „Mittleres Erzgebirge“ je při konstantním průtoku (z 99% zajištěných dodávek) 780 l / s = 67 392 = 24598000 MVA MVD.

Přehrada Neunzehnhaim I je stejně, jako celý přehradní systém, předmětem ochrany památkové péče a zachovala si svůj historický a originální vnější vzhled.

Nádrž pitné vody Neunzehnhain I patří mezi kompozitní nádrže systému “ Mittleres Erzgebirge“. Státní správa, která spravuje přehrady, také sleduje kvalitu nádrží. Zejména je nutné zajistit dodržování kvality pitné vody dle saského nařízení (SächsTWGewVO) ve prospěch spotřebitele. Čím lepší je kvalita dodávané surové vody, tím je účinnější následné zpracování pitné vody.

Každý člověk, který se nachází v povodí pitné vody musí věnovat zvláštní pozornost pořádku a čistotě v této oblasti.

Samotná hráz přehrady není bohužel přístupná.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz