Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. listopadu 2011 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: 1 | 2 304 x přečteno

Nejčistší hory v Čechách?

Jsou to překvapivě i Krušné hory.

Zajímavé výsledky přinesl dosud nejrozsáhlejší průzkum znečištění českých hor exhalacemi, jenž provedla Česká geologická služba.

Ač je to zajímavé výzkum platilo Norsko a stál 40 milionů korun  .

Krušné a Jizerské hory, které vždy platily za nejpostiženější a v 70. letech v nich umíraly celé hektary lesů, nyní patří  k nejčistším v republice.

Nejhůř na tom jsou naopak Beskydy a Jeseníky.

V uplynulých dvou letech šplhali geologové do nejvyšších a nejodlehlejších zákoutí hřebenů hor a instalovali tam lapače vzorků námraz. Analýza výsledků přináší dobrou zprávu: znečištění českých hor se výrazně snížilo. Jsou v nejlepší kondici za posledních 20 let.

Poněkud překvapivě vysoké znečištění moravskoslezských hor vědci přičítají zplodinám z polských továren.

„Z námrazy jsme schopni poznat, z jakého směru vítr znečištění donesl. Proto umíme s největší mírou pravděpodobnosti říct, že látky zjištěné v Beskydech a Jeseníkách skutečně do hor vanou přes hranice s Polskem,“  říká vedoucí výzkumného týmu Martin Novák.
U  některých látek je to desetinásobné snížení, u jiných až stonásobné. Vůbec nejméně škodlivin ze zplodin bylo  naměřeno v Krušných a Jizerských horách.

Filtry na komínech německých továren jsou také podle Nováka důvodem toho, proč jsou Krušné a Jizerské hory, kam dřív vítr zanášel zplodiny z východního Německa, nyní nejčistšími horami v republice.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz