Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. června 2012 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 479 x přečteno

Cyklovýlet na Lovoš i s nocováním

Krásné sobotní ráno začíná nastoupením do vlaku v Jirkově , kde jsme přisedli k naším cyklistům – kamarádům z Chomutova.  Cílovou stanicí bylo Ústí nad Labem.

Po připojení dalších  dvou kamarádů v Ústí   jsme vyjeli po břehu Labe do Žernosek cyklostezkou č.2. V Církvicích je hezký pohled na kopec s kostelem v Dubičkách, obráceně  je krásný výhled na Labe, který můžeme doporučit z předešlých výletů.

Oběd tradičně ve Velkých Ženosekách, kde se využívá přívozu na druhý břeh Malé Žernoseky, odkud se kocháme výhledem na náš cíl Lovoš, při jeho nadmořské výšce 570 m nás čeká převýšení 430m.

Chata Lovoš poskytuje základní potřebu přístřešku, bufetu a přenocování. Kapacita ubytovny je 16 lůžek a možnost přespání nabízí zvláště v pátek a sobotu, možná domluva  i v ostatní dny. Je lepší, když se předem objednáte na tel: 607 184 600 .

Nahoru se dostaneme Oparenským údolím, které je stejně hezké jako naše Bezručovo / u Chomutova /, objevíme zde  Černý mlýn s krásným  okolím. Odtud jsme pokračovali po zelené přes obec Oparno směr Bílinka a  odbočíme vlevo na žlutou, která vede po příjemnější cestě.

Posledních asi 1000m pod vrcholem se dáme po modré do cíle, kde vede nepříjemná kamenitá cesta a posledních 500 m je opravdu pro technicky a fyzicky zdatné cyklisty. Po focení na vyhlídce nešlo se do kopce rozjet, tlačení čekalo i na mě.

Za odměnu nám bylo k večeři podané pečené koleno a pivo Postřižiny. Stihli jsme krásný západ slunce nad Milešovkou a s příjemnou obsluhou jsme vydrželi cca do půl noci. Ráno jsme  si přivstali (někdo) na východ slunce. I místní říkají, že nejhezčí výhled z celého Českého středohoří bývá právě z Lovoše.

Po snídaní nezbylo nic jiného, než po zprvu kamenité  cestě se vydat zpět dolu,  kde jsme potkali další odvážné cyklisty, kteří se šplhali nahoru, jen vzadu je slyšet ženský hlas „další magoři“ šlapou nahoru.

Pod kopcem jsem slyšel radostné výkřiky já jsem to přežilááá!!!  Oběd v tradičně v obci Levousy, kde pořádají v srpnu závody na běžkách.

To už se Luboš stihl domluvit s naším kamarádem Jirkou na cestě, který nám vyjel naproti. V Hnojnicích jsme zastavili na Kamenná slunce, ne všichni je už viděly. Jirka nás dostihl kousek za Polerady. Cestou domů se domlouval náš další výlet směr Abertamy, který nás čeká už za pár dní.

převoz v Žernosekách

Velké Žernoseky

Na Lovoši

z Lovoše

chutná to i na Lovoši

team

z Lovoše na Milešovku

 

Napsal a nafotil Marián Dický

http://nairam.galerie.cz/

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz