Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. října 2008 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 635 x přečteno

České středohoří podruhé – Milešovka

Jeden z nejnáročnějších cyklovýletů jsem Milešovka absolvoval s Jiříkem J. a nebylo to kupodivu po Krušných horách , ale z Chomutova na Milešovku a zpět. Navíc cýklovýlet vlastně zabere celý den , z Chomutova jsme vyrazili ráno v 8 a zpátky u mé milé Míly sem se objevil až kolem 19 hod , přitom prostoje cestou nebyly vlastně žádné, jen půlhodinové přestávky ve Velemíně a v Bečově.

Délka výletu byla asi 115km, což by nebylo až tak nejhorší , cesta vede vlastně po rovince sem tam nějaký kopec. Ale co spíš člověka zničí je výšlap či spíše výtlač na samotnou Milešovku .

Jelikož tam nevede žádná „dálnice“ a na kole je sjízdných tak max.prvních 500m na úpatí hory, musí vzít kolo pěkně do „teplejch“ a klopýtat jako kamzýk nějaké tři kilometry po velice kamenité pěšince , navíc když má ještě člověk na nohách cykloboty, opravdu dost vysilující…

Na samotný výhled si musíme počkat až na na vrchol, neb celý kopec je poset hustým lesem. Když přeje počasí uvidíme nejen všechny kopce středohoří , ale dohlédneme i na Krušné hor, Ještěd, Krkonoše , na jihu pak na Šumavu.Prý za mimořádných podmínek lze spatřit 300km vzdálené vrcholky Alp.

Samtotné šlapání bylo v pohodě , počasí také patřilo mezi ty které kolu sluší, Milešovkaani zima, ani horko , ani vítr, škoda jen, že nebylo více sluníčka, České středohoří je na focení úchvatné . Trasa byla nasměrována přes Pesvice, Havraň ,Polerady, Bečov, Bělušice , kde jsme pak jeli trošku frekventovanější silnicí (6km) přes Libčeves , pak nás zajímala odbočka vlevo na Skalici, Štěpánov, kde pak vpravo do Lukova a konečně do Milešova. Z Milešova vede nahoru červená turistická , v půli kopce se k ní přidává modrá z Černčic . Na vrcholu je rozhledna , jenž otevřena celoročně , od března do října od 10,30-17hod , od listopadu do února od 11,30 do 17hod. V době naší návštěvy byla bohužel zavřena.

Kopec jsme opustili z druhé strany po modré do Velemína ,taktéž až téměř na úpatí kopce kolo pěkně do „teplejch“, pak pkračování zpět do Milešova , poté stejnou trasou do Štěpánova, kde jsme nejeli zpět na Skalici , ale na Hrobčice , Lužíce, Sedlec (kde byl dříve pivovar), Korozluky , všude byl minimální provoz a znovu do Bečova a pak opět přes Havraň , Pesvice do Chmutova..

Ač vyčerpávající , tak hezký výlet.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz