Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. června 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 071 x přečteno

Břečťan v Lokti

V zaříznutém říčním údolí řeky Ohře se v centru města Loket vypíná skála odvrácená k jihu jenž je porostlá dvěma mohutnými popínavými břečťany.

Bohatě rozvětvené kmeny těchto starých vzrostlých břečťanů vytváří na skále mimořádné ornamentální obrazce, které nikde jinde nespatříte. Tito veteráni mezi břečťany potřebují také náležitou péči, proto bylo v roce 2000 provedeno vyřezání náletových stromů na skále porostlé břečťanem, vybudován dřevěný plot u paty skály z důvodu zamezení sešlapu jejich kořenů a odborné ošetření řezných ran provedených při předchozím nepovoleném zásahu.

Břečťan fascinoval lidské pokolení odjakživa, neboť dokáže být lékem i jedem. Břečťanové věnce, větévky či listy symbolizovaly od starověku manželskou věrnost, ale také  družnost, přátelství a opilství.  Bůh úrody, plodnosti, vína a bujného veselí Dionýsos čili Bacchus bývá zobrazován právě s břečtanovým věncem.  Pro první křesťany břečtan znamenal nesmrtelnost a věčný život. Kvůli potřebě opory je pokládán také za ženský symbol.

Břečťan v Lokti
Víte, že…

– břečťan má vždy zelené listy a větve až 20 m dlouhé, které se přichycují k podkladu četnými příčepivými kořeny vyrůstajícími po celé jejich délce?

– u břečťanu jsou listy a větve dvojího typu (tzv. heterofýlie) – nekvetoucí s tří- až pětilaločnatými listy a kvetouci s listy tvaru kosočtverce?

– kvést začíná břečťan až ve věku několika desítek let a dosahuje stáří až 300 let?

– břečťan je prudce jedovatá rostlina, její listy obsahuj alkaloidy, glykosidy a saponiny?

– saponiny z listů břečťanu se v lidovém léčitelství používaly proti parazitickým červům a dodnes se používají k uvolňování hlenů v dýchacích cestách a k odkašlávání při dráždivém kašli?

– existuje 15 různých druhů břečťanů pocházejících z Evropy, severní Afriky a východní Asie?

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz