Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. srpna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 831 x přečteno

Dům v Přebuzi

Dům č. 46 v Přebuzi, jeden z nejstarších objektů v západní části Krušnohoří.
Venkovský dům č.46, původně dům č.72 býval zájezdním hostincem.

Při návštěvě Přebuzi a okolí, nezapomeňme si všimnout tohoto objektu.

Podle základního průzkumu objektu se jedná o jeden z nejstarších objektů

lidového stavitelství v západní části Krušnohoří, pocházející zřejmě z období pozdního baroka, z poloviny 18. století.Takřka unikátně se dochovaly historické konstrukce objektu včetně výplňových prvků. Zřejmě po velkém požáru městečka v roce 1869 musela být nově upravena střecha objektu se zvábením. Sklep je však charakterem svého zdění nepochybně ještě starší, v tomto případě se může jednat o pozůstatek domu z přelomu renesance a baroka, tj. z období 16. – 17. století.

Přízemí je roubené z mohutných hraněných trámů. Obvodový plášť objektu je chráněn dřevěným bedněním.
Vnitřní dispozice objektu je netradiční a poukazuje na původní funkci zájezdního hostince.

Vstupní síň je poměrně velká a přechází v drobnou chodbičku směřující na dvůr a ke schodišti do patra. Ve stření části chodby je vestavěný blok původně černé kuchyně. Ze vstupní chodby je pak dále ještě vstup do několika světnic. V zadní části chodbičky je situováno schodiště do patra, kde jsou jednotlivé pokojíky.

Vlivem dlouhodobého neobývání domu a absence základní údržby docházelo ke značnému chátrání a vandalskému ničení objektu. Vlivem zatékání do historických konstrukcí došlo k poškozování dřevěných konstrukcí hnilobou a dřevokaznými škůdci.

V současné době je dům v rekonstrukci a bude sloužit jako ukázka dobového lidového stavitelství. Při rekonstrukci se nenaruší jeho ráz, nebude stavebně upravován a doufejme, že se rekonstrukce podaří do té míry, abychom zde mohli navštívit výstavu např. fotografií, krajek, keramiky či si dát jak za starých časů šálek dobrého čaje.

Dům č. 46 v Přebuzi je tedy mimořádně hodnotným a výjimečným dokladem architektonicky, řemeslně a konstrukčně kvalitně provedeného objektu, dokumentující proměny jádra obce.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 1,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz