Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. září 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 221 x přečteno

Kterak jsem začal chytat čas neboli Timelapse – Roman Němec

vimeo.com/video/48977532

Kouzlo timelapse

Pokud tento článek čte někdo, kdo se s timelapse ještě nesetkal, měl bych asi stručně vysvětlit, oč vlastně jde. V principu je to kontinuální pořizování sekvence fotografií v určité, zpravidla pravidelné, periodě a následné vytvoření videa z této sekvence. Tím, že je perioda fotografování jednotlivých snímků podstatně delší (v řádech sekund), než snímková frekvence videa (u nás 25 obrázků za sekundu), dojde ke značnému zrychlení snímaného dění. Ve videu tak ožívá i to, co při běžném pozorování máme za statické a dostáváme tak možnost nahlížet na svět zcela novým způsobem.

Je to podobné, jako když pozorujeme věci z velké výšky. Získáváme nadhled, díky kterému vnímáme věci v širších souvislostech. Timelapse zprostředkovává to samé, avšak nikoliv v prostoru, ale v čase. A to je na něm fascinující.

Dejte mi pevný bod a roztočím Slunce
7. srpna 2012 se mi pod Mědníkem podařilo zachytit zvláštní úkaz. Štěrbinou mezi mraky prosvítalo na sklonku dne Slunce. Foukal silný vítr a poměrně rychle se pohybující oblaka přerušovala postupně sluneční paprsky, což vyvolalo dojem otačejícího se Slunce. Bohužel silný vítr rozhýbal nejen mraky, ale i můj foťák. Obraz ve výsledném videu byl proto roztřesený. Navíc začalo poměrně brzy pršet a kapky se usadily i na skle objektivu a snímání tak předčasně ukončily. Když jsem chyby záznamu doma viděl, byl jsem zoufalý, protože něco takového se nepodaří nafotit každý den. Prohnal jsem video stabilizační utilitkou proDAD Mercalli, ale s výsledkem jsem nebyl spokojený.

Timelapse jsem nesnímal ze stativu, ale ze stage, takže se i foťák sám řízeně pohyboval a v sekvenci tedy nebylo vůbec nic statické. Nakonec jsem v obraze našel ten nejvzdálenější strom, jen několik pixelů velký, a prohlásil jsem ho za pevný bod. Ve Photoshopu jsem pak otvíral fotku za fotkou a pozicoval jsem je tak, aby byl tento bod vždy na stejném místě. Po deseti hodinách se mi tímto způsobem podařilo obraz vystabilizovat na přijatelnou míru a získal jsem zhruba pět vteřin unikátního videa, na kterém se otáčí Slunce.

Více na http://www.romannemec.cz/text-kterak-jsem-zacal-chytat-cas

Dík  patři :

http://www.romannemec.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz