Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. listopadu 2012 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: 1 | 2 915 x přečteno

Na nejvýše položenou přehradu v Krušných horách

Začátkem srpna sem opustil Krušné hory, kde sem prožil pět krásných dní , abych se v polovině září do hor vrátil, tentokráte do Horní Blatné.

Časem již budu mít problém, byť i na mapě ukázat, kde jsou vlastně ostatní české hory či další turistické destinace v naší zemi, každou volnou chvili prostě „investuji“ do Krušných hor.

I při tomto pobytu, který trval celých šest dní se vyklubalo plno zajímavostí, tentokráte to byl třeba cyklovýlet na nově zrenovovanou přehradu v Krušných horách.

Nečeká nás  žádné extrémní převýšení / natož ponížení, když  jsme se odhodlali navštívit Krušné hory /, považme, že Horní Blatná leží v nadmořské výšce devíti set metrů což je i případ přehrady Carlsfeld na německé straně Krušných hor,  nejvýše položené přehrady v obou částech tohoto pohoří.

Výlet měl délku 45 km.  Projeli jsme Horní Blatnou, abychom se dostali na Bučínskou cestu, tím pádem cyklotrasou č.36 sjedeme do Jelení, přes Rolavu stále po cyklostezce. Na Jelení je podél silnice jediný barák a světe div se, je to občerstvovna. V její zadní části je příjemné venkovní posezení, kde se můžeme kochat krušnohorskou přírodou./ jen pozor, v pondělí mají zavíračku/.

Na konci Rolavy nebudeme sjíždět do Rájeckého údolí, ale odbočíme vpravo po červené turistické, která za chvíli sice zmizí vpravo v lese, ale my rovně po lesní cestě 2 km a jsme na česko – německém pomezí, kde se vzalo tu se vzalo opět červené značení, odbočujeme vlevo a značení Talsperre Carlsfeld, které je téměř na každém kroku nás dovede na 3 kilometry vzdálenou přehradu. V tomto vidím jeden obrovský rozdíl mezi českou a německou stranou Krušných hor. Tam je prostě na každé odbočce, křižovatce skvělé značení, v Erzgebirge opravdu nemůžeme zabloudit.

Hráz této přehrady je přístupná, využijeme toho, přejedeme ji a  nyní chvilku po modré, / 1 km/ a pak tu máme opět červenou, to se vlastně dostaneme až do deset kilometrů vzdáleného Johanngeorgenstadtu, ten sousedí s Potůčky, kde se můžeme i občerstvit.

Asi tři kilometry před samotným klesáním do údolí s městečkem Johanngeorgenstadtu leží jedno půvabné místečko – Hennebergerský svah .

Závěrečné stoupání do Horní Blatné bychom mohli absolvovat přímou silnici do městečka, ale je lepší zabočit za čerpací stanicí asi 1km vpravo na Máslovou cestu, která mírným pětikilometrovým stoupáním nás dovede na začátek Bučinské cesty. Objevíme se tedy nad Horní Blatnou. A tam kam jinam než k  Medvědovi?

 

pohled od hospůdky v Jelení

přehrada Carlsfeld

nad Johanngeorgenstadtem

nad Johanngeorgenstadtem

rybníček u Weitersglashütte

babička Krušnohorka


Cyklistická trasa 1855309 – powered by Bikemap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz