Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. ledna 2013 Fotoseriály

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 194 x přečteno

Podzim roku 2012

Jaký byl? Jak jinak, skvělý, barevný. Navíc září tohoto podzimu bylo celosvětově nejteplejším v moderní době, když vyrovnal rekord z roku 2005.

Jen s věkem mám pocit, že rok od roku jsou ty podzimy kratší a kratší. Ale to je vlastně problém všech ročních období, celého roku.

Ač nám vyvstane na mysli, že listopad je tu od toho že nám určuje kdy bude padat listí, tak  hlavně v říjnu začíná doba, kdy první lístky opouštějí hlavně břízky či javory.

A proč je listí na podzim barevné?  Zelené zbarvení listů je způsobeno chlorofylem . Ten v době vegetace zachycuje sluneční energii a díky fotosyntéze vytváří látky důležité pro stavbu rostliny. Není to ale jen chlorofyl, který je v listech obsažen. Je v nich i několik žlutých a oranžových barviv. S odcházejícím létem klesá aktivita fotosyntézy a pomalu se začíná rozkládat i zelený chlorofyl. Ten uvolňuje místo pro žlutá a oranžová barviva, která se nazývají karotenoidy. Tato barviva jsou proti rozkladu podstatně odolnější a zůstávají proto v listech i po rozkladu chlorofylů.

U některých stromů,  se v listech v tomto období začínají tvořit ještě další barviva, zvaná antokyany, která mají nejčastěji různé odstíny červené a purpurové. Tvorba antokyanů je výrazná především u těch dřevin, jejichž listy obsahují větší množství rozpustných cukrů. U některých dřevin se antokyany vyskytují v listech i v letním období a způsobují zbarvení listů okrasných červenolistých forem, např. buků.  U některých dřevin se v tomto období ukládá v listech i větší množství tříslovin; jejich přítomnost dodává spolu s karotenoidy listům hnědé zbarvení.

Navíc každý podzim mohou mít stejné stromy různé barevné spektrum, záleží na počasí – na slunečním svitu , chladu či na množství vláhy.

Prostě každý podzim má svou jinou, stále však krásnou podobu.

 

Krušné hory

Krušné hory

Krušné hory

Krušné hory

Krušné hory

Krušné hory

Krušné hory

zátiší Krušných hor

zátiší Krušných hor

zátiší Krušných hor

zátiší Krušných hor

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz