Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. ledna 2009 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 276 x přečteno

Přijme UNESCO i Krušné hory?

děkanský kostel v Mostě

Ústí nad Labem – Štola Starý Martin v Krupce , Mikulášská štola v Hoře Svaté Kateřiny, ale i mostecký děkanský kostel či klášter v Oseku a další známé památky z kraje by se za určitých okolností a pokud vyjdou plány mohly do tří let ocitnout na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mimo jiné proto, že jsou součástí euroregionu Krušnohoří.Technická univerzita v saském Freibergu začala roku 1998 s projektem Hornického regionu Krušnohoří, snaží se do UNESCO prosadit celou tuto oblast, jejíž podstatná část leží na české straně hranic. „Region Krušných hor má rozlohu více než 4 000 kilometrů čtverečních a více než 800 let trvající hornickou a hutnickou tradici zasahující na území Svobodného státu Sasko, Ústeckého a Karlovarského kraje,“ říká Adam Šrejber, vedoucí oddělení kultury ústeckého krajského úřadu.

V UNESCO však nemá být zapsáno celé toto veliké území, sdružení na české i německé straně usilují o vytvoření sítě reprezentativních objektů – na saské straně hor jich je 34, seznam českých památek je spíš ve stádiu návrhu. „Hlavní myšlenkou celého projektu je ochrana jednotlivých objektů, ale také celkový rozvoj regionu,“ řekl Jens Kugler ze saské univerzity.

Na seznamu, který sestavuje česká strana, je zatím šest památkově chráněných objektů, v konečné verzi by jich mohlo být 10 až 12. Mincovnu v Jáchymově jsme zařadili proto, že z hlediska českého Krušnohoří je toto město jeho centrem, zajímavé je jeho uspořádání, vztah k hornictví mají i zdejší lázně. Podobné je to i u Krupky, která je z hlediska báňského vývoje historicky starší než Jáchymov,“ uvedla Libuše Pokorná, ředitelka mosteckého muzea.

Vzhledem k tomu, že velká část historie Krušnohoří se váže k hornictví, má řada navrhovaných památek technický charakter nebo jinou vazbu k tomuto odvětví.

Podle Helmutha Albrechta, profesora z freiberské univerzity, má region Krušnohoří na zápis velkou šanci. UNESCO totiž uchazeče posuzuje podle šesti základních kritérií, důvodem k zápisu na seznam světového dědictví může být splnění již jednoho z nich. „Hornický region Krušnohoří splňuje čtyři z těchto kritérií. Dále je unikátní co do rozlohy a také v tom, že je přeshraniční,“ vysvětlil Albrecht.

To, kdy se na UNESCO podá oficiální žádost, závisí do značné míry na průběhu jednání na české straně. Když bude vše vycházet podle současných plánů, mohlo by to být v roce 2012.

Saská strana má zatím v realizaci projektu značný náskok, mimo jiné vytvořila důmyslnou internetovou databázi památek na německé straně Krušných hor. Pracuje se také na pilotních studiích k jednotlivým objektům. Podlemetodiky, kterou k tomu Sasové vypracovali, se pak bude postupovat i u nás. V pilotní studii se mimo jiné zdůvodňuje, proč by měl konkrétní objekt v UNESCO být, dokládá se jeho historický vývoj a význam.

Vedle Ústeckého by měl se saskou stranou spolupracovat také Karlovarský kraj, ten se do toho zatím příliš nehrne.

„Jednání s politickou reprezentací Karlovarského kraje proběhlo několikrát, nevzešla z něho zatím žádná snaha o spolupráci. Pokud se ji nepodaří navázat, začneme jednat přímo s jednotlivými městy,“ sdělil Petr Novák, ředitel krajského odboru kultury a památkové péče.

* Skvosty Krušnohoří Památky pro UNESCO Předběžný návrh – Královská mincovna v Jáchymově – Štola Starý Martin v Krupce – Mikul. štola v Hoře Sv. Kateřiny – Štola Marie Pomocné v Měděnci – Blatenský vodní příkop – Rudné ložisko Přebuz Doplňující návrhy – Klášter cisterciáků v Oseku – Moldavská železnice – Přesunutý kostel v Mostě – Důl Julius v Kopistech – Zámek v klášterci nad Ohří

Zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

Autor:

* LUCIE CHLEBNÁ

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz