Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. října 2013 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 614 x přečteno

Rozhledna Jedlová hora

Jedlová hora je svojí nadmořskou výškou 774 m třetí nejvyšší horou Lužických hor a zároveň i nejvyšší horou okresu Děčín. Přes vrchol vede důležité evropské rozvodí – voda ze severního svahu odtéká do Baltického moře, zatímco z jižního svahu do Severního moře. Hora je pozoruhodná i z geologického hlediska tím, že na severním úbočí probíhá zlomová čára zvaná Lužická porucha.

Vrchol hory poskytuje nádherný kruhový výhled. Za jasného počasí odtud přehlédneme celý obzor od Krušných hor až po Krkonoše. Z toho důvodu zde v roce 1891 postavil horský spolek Gebirgsverein 23 metrů vysokou kamennou rozhlednu. V téže době nechal kníže Ferdinand Kinský vystavět u rozhledny restauraci. Oba objekty sloužily ještě za 2. světové války a od té doby chátraly.

Na podzim roku 1992 se započalo s rekonstrukcí rozhledny, na které se společně s Obecním úřadem v Jiřetíně pod Jedlovou a lyžařským oddílem z Varnsdorfu podílela stavební firma Krejčí a syn z Rumburku. Rozhledna byla slavnostně otevřena 3 7 1993, o dva roky později 25.8. 1995)i obnovená restaurace zajišťující celoroční provoz. Na vrchol vede lyžařský vlek, v okolí jsou běžecké tratě.

Jedlová hora

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz