Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. prosince 2013 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 835 x přečteno

Karlova naučná stezka

Obec Nové Hamry ležící v západní části Krušnohoří je vstupní bránou do mimořádně zajímavé přírodní oblasti v povodí řeky Rolavy. Nově vybudovaná naučná „Karlova stezka“,  která je součástí zřizované mezinárodní cyklostezky mezi městy Aue a Karlovými Vary, dává návštěvníkům možnost podrobněji nahlédnout do malebné krajiny s překrásnou florou, bohatou faunou, ale také s mnoha více či méně známými podivuhodnostmi, které mohou zajímat nejen turisty, jimž je především určena, ale také místní občany.

Na naučné stezce, která začíná naproti hotelu Seifert, pokračuje podél státní silnice na Jelení, kde odbočuje na hraniční přechod do SRN, je osazeno celkem 16 informačních tabulí s lavičkami pro odpočinek. Texty jsou zpracovány v českém a německém jazyce, aby tak mohly sloužit i přeshraničním návštěvníkům.

Každá z tabulí je věnována jinému tématu, jako například jehličnatým a listnatým stromům typickým pro naše lesy i krajinu, ptactvu a zvěři obývajícím okolní přírodu i vzácným rostlinám lučních porostů. Putováním po naučné stezce se lze seznámit i s bájemi a pověstmi našeho kraje, zajímavostmi souvisejícími s význačnými prvky okolní krajiny, jako je například řeka Rolava, monumentální skalní útvary nebo geologické složení našich hor. Návštěvník se rovněž dozví něco o hornické historii, historii lyžování či pašování. Texty jsou doplněny také zajímavými fotografiemi. Vzhledem k celkové délce cca 12 km je naučná stezka určena především cyklistické veřejnosti, popřípadě k etapovým návštěvám motoristů.

Nově vybudovaná naučná stezka tématicky doplňuje dvě dříve instalované naučné stezky přímo v obci “Hamerskou stezku“ a „Stezku Ruperta Fuchse“ a společně tak poskytují velké množství informací o obci Nové Hamry na trasách přesahujících 20 km.

Návštěvníkům přejeme příjemný pobyt v našem krásném koutě Krušných hor.

1. KARLOVA NAUČNÁ STEZKA

2. ZE ŽIVOTA STROMŮ

3. TAJEMNÉ BYTOSTI KRUŠNÝCH HOR

4. NAHLÉDNUTÍ DO PTAČÍ ŘÍŠE

5. ZAKLETÝ POVOZ

6. KUDY PROTÉKÁ ROLAVA

7. SKÁLY A SKALNÍ TVARY

8. VZÁCNÍ PTÁCI KRUŠNÝCH HOR

9. STARÉ HORNICKÉ MÍRY A VÁHY

10. PĚŠKY – BĚŽKY

11. ZE SVĚTA BYLIN A TRAV

12. CO SE SKRÝVÁ POD ZEMÍ

13. KDO TU BĚHÁ A SKÁČE

14. KRUŠNOHORSKÝ LES

15. Z HISTORIE PAŠOVÁNÍ

16. Vítáme návštěvníky ze SRN na naučné „Karlově stezce“

Nové Hamry Jelení

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (3hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz