Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2015 Charakteristika Krušných hor, Fotoseriály

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 637 x přečteno

Krušné hory ochraňují

Krušné hory díky své délce 130 km ochraňují Českou kotlinu a všechny ty hory co mají pod sebou od západních větrů a případných nájezdníků. A že jich je. Těch hor.

Ať už je to Slavkovský les, který je takovou krásnou zmenšeninou Krušných hor. Jako bychom vlastně navštívili miniaturní napodobeninu, dokonalou maketu Krušných hor, navíc ještě obohacenou o všudypřítomné a velice chutné léčivé prameny. Najdeme zde taktéž spousty rašeliništních rybníčků, u kterých mne uchvátily ostrůvky vsazené  do vody jak drahokamy do náhrdelníků.

Doupovské hory , na první pohled pustá krajina, skrývá ale mnohá přírodní bohatství, pramení zde minerální vody, je zde světově významné naleziště hyalitů (skelný opál) a díky více než padesátileté existenci vojenského prostoru se zde setkáte i se vzácnou faunou a flórou. I proto se tato oblast právem řadí mezi 11 nejcennějších a ekologicky nejhodnotnějších území. Při vzpomínkách na vojenská cvičení v zimním období ještě dnes  mrzne úsměv na tváři.

České středohoří úžasně fotogenické s neskutečnými a mnohotvárnými pohledy. Při výhledech , třeba z Oblíku máte pocit, že pozorujete africkou  buš. Při pohledu z Hazmburku máte dojem jak by jste pobývali na jižní Moravě, všude samé vinice.

Prostě spousta kopečků , kdy snad na každém z nich stojí nějaký hrad či alespoň torza staveb našich předků. Ne nadarmo Portu Bohemicu – Bránu Čech najdeme právě zde.

Na dohled  z Nakléřovské výšiny, tedy nejvýchodnější části Krušných hor  dohlédneme i na  Lužické hory. Jako bychom pro změnu zmenšili plochu Českého středohoří ale ponechali na tomto prostoru všechny ty kopce a kopečky. A navíc ještě zalesnili. Pak vzniknou krásné hory s mnoha skalními útvary, hřebeny a rozsochy přecházejíc do hlubokých údolí. A stejně tak , jako Krušné hory mají svou historii těžby. Snad nejznámější jest štola Jana Evangelisty v Jiřetíně pod Jedlovou.

A pokud to budeme vnímat geomorfologicky spadá pod Krušnohorskou hornatinu i Děčínská vrchovina, jejíž součástí je opravdový klenot mezinárodního významu Labské pískovce, což není nic jiného něž zlidovělý název pro Českosaské Šýcarsko. Jedná se o ojedinělou krajinu vytvořenou kvádrovými pískovci, které vznikly zpevněním písků usazených na dně dávného moře koncem druhohor.

 

Prostě Krušné hory všude kam oko dohlédne.

 

Slavkovský les

Slavkovský les

Slavkovský les

Slavkovský les

Doupov

Doupov

Doupov

Doupov

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

České středohoří

Lužické hory

Lužické hory

Lužické hory

Lužické hory

Lužické hory

101

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz