Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. září 2016 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 2 | 1 329 x přečteno

Mnišská skála a Mnich

Jest to vlastně atypická vyhlídka. Ke každé povětšinou stoupáme, k této jdeme pozvolným klesáním. Opustíme modrou značenou, krušnohorskou páteřní magistrálu č.23 mezi bývalou Jilmovou a přehradou Přísečnice, po cestě, která je na mapách ještě značena a po 180 metrech musíme odbočit vlevo travnatou cestou /na mapách ji nedohledáme/, která nás po dalších 450 metrech dovede k vytouženému cíli, Mnišské skále a skále Mnich

Odtud máme nádherný výhled. Při celém širokoúhlém výhledu je vidět Jelení hora, Velký Špičák, Meluzína, Klínovec, Fichtelberg, Bärenstein či cíp přehrady Přísečnice a prostorově rozlehlé údolí Přísečnice.

Na Osamělé skále, která je odsud vzdálená 500 metrů kdysi v dávných dobách provozovala jedna mladinká hezká druidka pohanské obyčeje. Z Mnišské skály ji sledoval mnich a rozhodl se jejím čarám a pohanství udělat konec. Vylezl na Osamělou skálu a svrhl druidku večer ze skály dolů.

Bohu se toto jednání nelíbilo, ale zřejmě chápal mnichovo pohnutky, že dělá práci pro něj – tak mu řekl, že pokud se do rána vyšplhá na protější skálu, tak mu odpustí.

Mnich slezl z Osamělé skály, prošel údolím a začal se škrábat ke skále. Pohanská Matka příroda ale mnicha svázala maliním a ostružiním a ten se nestačil do rána vydrápat na vrch skal. Ráno prokletím zkameněl .

z Mnicha

z Mnišské skály

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz