Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. května 2017 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 098 x přečteno

Rozhledna Rusalka na Božím Daru

Úplně geniálně to vymysleli na Božím Daru. Ze zchátralé stavby udělat klenot.

Tam kde začíná jedna z největších atrakcí v nejvýše položeném městečku ve střední Evropě, tedy je Ježíškova cesta – kouzelné a pohádkové putování pro děti s rodiči – bude se pyšnit jako vstupní brána rozhledna Rusalka.

Základem rozhledny bude torzo větrné elektrárny, která je nejstarší na území tehdejšího Československa.

Z rozhledny bude možné vidět jak obec Boží Dar, přilehlé Božídarské rašeliniště, ale i dominanty vzdálenější krajiny jako jsou Božídarský Špičák nebo Klínovec.

Výška vyhlídkové plošiny bude 24 metrů, celková výška rozhledny 29 metrů, (36 metrů včetně technologického zařízení).

Historie původní větrné elektrárny

V roce 1992 byla na tomto místě postavena jedna z prvních větrných elektráren v Čechách o výkonu 75 kW (typové označení VE-75) vyrobená ve Vítkovicích závod Frýdek – Místek (Lískovec). Stavební projekt spodní stavby vypracoval Stavoprojekt s. p. Karlovy Vary (XI/1991), projekt vrchní stavby pak vytvořil podnik Stožárové elektrárny Vítkovice – závod Mostárna, Frýdek – Místek. Stavební povolení bylo vydáno dne 4. 12. 1991 stavebním úřadem v Jáchymově (stavební povolení bylo společné i pro větrnou elektrárnu na Neklidu VE 315 kW). Sloup (tubus) byl vysoký od úrovně terénu po osu vrtule rovných 30 m. Rotor byl třílistý a měl průměr 18,20 m. Pozn.: Projekt předpokládal základovou patku o rozměrech jen 6,60 x 6,60 x 1,60 m. Dodavatel vrchní části byl totožný jako projektant, dodavatelem základů byl podnik Vodohospodářských staveb Karlovy Vary.

Pro převážně technické problémy byl provoz prototypu zastaven, i když nikdy nebyl uveden do trvalého provozu. Samotná stavba VE 75 nebyla samostatně zkolaudována, užívání tubuse se legalizovalo povolením užívání až v roce 2009. V roce 1994 bylo vydáno osvědčení o jakosti a kompletnosti výrobků ale jen pro ocelový tubus VE 75 pod č.74/94.

Projevte přízeň a hlasujte pro projekt „Rozhledna Rusalka“ na Božím Daru v Projektech 2017 v XVII. ročníku Stavby Karlovarského kraje.

http://www.stavbykarlovarska.cz/cz/hlasovani/rozhledna-rusalka-254

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz