Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. ledna 2018 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 096 x přečteno

Na dvě rozhledny do Podkrušnohoří

Zradil a opustil Krušné hory a vydal se s parťáky na cyklovýlet do podhůří těchto hor. Ale jen na pár hodin. Přesto je pořád měl na očích, stále mi kukadla ujížděla pohledem na masiv Krušných hor, však i z té nejvzdálenější rozhledny byl při výhledech na orientační mapce uveden i Klínovec, byl vzdálen 42 km.

Výlet byl naplánován dlouhoboě, ale jak mně se stále nechtělo. Jelikož jsem však nevymyslel pořádnou výmluvu, tiše jsem souhlasil. Odrazovaly mne tři atributy-šedivá obloha, neskutečná lenost a bolavé rameno. Ještě, že mne žádná výmluva nenapadla. Výmluvy z dětství, že se zasekl výtah už mi v dospělosti připadají trapné. Skvělé na tomto výletu bylo i to že se itinerář dělal vlastně v průběhu cesty.

Prvním cílem byla návštěva rozlehlé zahrady zámku Krásný Dvůr s nejstarší rozhlednou ve střední Evropě, která vloni prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Rozhledna v Krásném Dvoře jejíž výstavba začala roku 1793, byla nejstarší ve střední Evropě. Nyní ji rekonstrukce navrátila původní podobu, předtím byla v havarijním stavu, jakož i další stavby v parku. V interiéru vznikla výstava Krajinářské parky a zahrady a restaurována byla i pískovcová socha polního maršála Karla Filipa Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem v bitvě u Lipska, z roku 1847.

Otevírací doba pro veřejnost je v květnu o víkendu, v červnu pak denně mimo pondělí v čase 9–16, vyhlídka 9–15.15.

Při občerstvování v místní restauraci s gruzinským nádechem s gruzínskou menu, neb majitelé pocházeli z těchto končin, jsme probádali další itinerář.
Díky chytrým blbítkům, jsme naplánovali nejen další trasu, ale i odjezd vlaku s Podbořan, nemělo smysl to hrotit a honit kilometry na kole za každou cenu.

A zavzpomínal i na mládí, když viděl rozlehlé chmelnice a vzpomněl na drátkování či zavádění pod patronací vyděračského gangu SSM, kterému jsme odváděli v penězích celodenní dřinu. I po tolika letech jsem měl z práce na chmelnicích mžitky před očima. Do dneška mám při pití tohoto zlatavého moku hořkou pachuť v ústech.. ))

Další rozhlednou po demokratické promluvě byla k poznání přidána i rozhledna v Kryrech.

Rozhledna Kryry byla postavena v letech 1905 – 1906, na místě kde dříve stával hrad Kozihrady. Rozhledna měla původně tři vyhlídkové plošiny. První byla dřevěná, která obepínala stavbu ve výšce 10 metrů, ta však musela být stržena. Druhá vyhlídková plošina je ve výšce 22 metrů a v současné době je jediná přístupná veřejnosti. Je ve tvaru písmene U a vrchol oblouku směřuje na jihovýchod. Třetí plošina je ve výšce 27 metrů, v současné době však již není přístupná, protože železné točité schodiště je již značně zasaženo zubem času.

Rozhledna je v současné době přístupná veřejnosti o sobotách v jarních, letních a podzimních měsících. Když vystoupáte 5 kamenných a 122 dřevěných schodů otevře se vám nádherný pohled na Doupovské a Krušné hory a České středohoří.

Odsud pak přes pohodové polní cesty do Podbořan, kde díky železniční výluce byla zpáteční cesta částečně busem, zbytek po železnici do míst ranního startu.

Krásný Dvůr

Krásný Dvůr

rozhledna Kryry

rozhledna Kryry

Rozhledna v Krásném Dvoře

Rozhledna v Krásném Dvoře

Rozhledna v Krásném Dvoře

Rozhledna v Krásném Dvoře

Cycle Route 4156864 – via Bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz