Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. srpna 2017 Rozhledny, pohledy

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 047 x přečteno

Nejstarší rozhledna ve střední Evropě, v Krásném Dvoře

Téměř sto hektarový anglický park v Krásném Dvoře, který je prvním svého druhu v Čechách, založil Jan Rudolf Černín. V parku je mnoho staveb, které jsou většinou ve špatném stavu. Avšak skrývá tuto krasavici. Jest to nejstarší rozhledna ve střední Evropě.

Novogotický templ, jehož stavba byla zahájena roku 1793 je důmyslnou kombinací cihelné a dřevěné konstrukce.

Stavba sloužila od počátku jako vyhlídka a později také jako připomínka úspěšného generála Karla Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem u Lipska v roce 1813. Jeho pískovcová socha od sochaře Emanuela Maxe z roku 1847 byla umístěna v interiéru stavby na dosti vysokém novogotickém podstavci. Představuje Karla hraběte Schwarzenberga ve slavnostní uniformě s pláštěm, v pravé ruce drží svinutý svitek, v levé šavli směřující špičkou čepele k zemi. Socha byla ve 20. století poškozena, v nedávné době byla ale restaurována.

Jedná se o centrální stavbu, jejíž půdorys je tvořen šesti trojbokými úseky, mezi kterými jsou vysoké trojboké pilíře. Osově umístěné vstupy jsou opatřeny venkovním masivním schodištěm.

Spodní část stavby vynáší užší převýšenou lucernu, do které jsou netradičně v úrovni střechy opřeny pilíře.

Střecha je jehlancová vrcholící koulí s latinským křížem. Střecha spodní části byla dle dobových kreseb opatřena ochozem se zábradlím a zpřístupněna třemi točitými kamennými schodišti. Dřevěná žebra se sbíhají ve středu půdorysu ve svorník ve tvaru kytky, který je visutý stejně jako části žeber pod středovou lucernou.

rozhledna Krásný Dvůr

rozhledna Krásný Dvůr

rozhledna Krásný Dvůr

rozhledna Krásný Dvůr

rozhledna Krásný Dvůr

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz