Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. srpna 2019 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 246 x přečteno

Z Rudolic v Horách do malebného skanzenu

Je možnou alternativou využívat cyklobusy s vyjížďkou po horách. Jeden takový vypravuje kolaře, ale vlastně mohou i pěšáci z Chomutova nad tu mosteckou část Krušnohoří s cílem v Rudolících v Horách a lze si odsud naplánovat skvělý výlet za celou řadou poznání a trochu si připomenout minulost, historii Krušnohoří.

Hlavním důvodem byla návštěva skanzenu v Seiffenu, ale po cestě se k tomu nabalovaly další zajímavosti, které v itineráři nebyly. Shodou náhod dozvěděl jsem se něco málo pravdy o památníku u jednoho fotogenického kostela / i když u mne na plné čáře vyhrává v Krušných horách tento kostel – http://www.krusnohorsky.cz/2018/02/15/zimni-kalek-s-dusi-kostela-sv-vaclava/ /, jak vyprávěli pozůstalí po obětech, kteří právě zvelebovali památník. Mohl prochladnout v nově otevřené Mikulášské štole, poznat neskutečně pitoreskní okolí vesničky Seiffen, včetně samotné vesničky a navštívit výše zmíněný skanzen. Tato malebná vesnice je mezinárodně proslavená hlavně díky svému tradičnímu krušnohorskému uměleckému řezbářství. Mohl zabloudit do staré části krušnohorského Olbernhau či zhlédnout, už vlastně na konci výletu  na Blatně, jak se dají z dlouhých, tlustých kmenů vytvořit krásná, oživlá dřeva.

Kostel v Malém Háji, před nímž u silnice stojí památník obětem druhé světové války, avšak pravda této piety je trochu jiná. Je vzpomínkou Němcům zastřelených až po druhé světové válce. Jejich jména vytesána jsou na mramorovém podstavci. Na vině byly revoluční gardy, což byly čeští dobrovolníci , působících od 23. května 1945 do července až srpna 1945 v českých zemích, a to zejména v pohraničí. Ani několik let po pádu komunismu se nesměla pravda vyjevit, jak nám vyprávěl autor tohoto památníku. A proto památník Obětem druhé světové války….

Mikulášská štola  patří k největší a nejznámější v Krušných horách. Ve středověku se tam těžilo stříbro a měď. V současnosti je možno projít a prohlédnout si asi 240 metrů štoly. Sanace dalších částí bude pokračovat. V 90. letech minulého století se dostala do zorného úhlu hledačů pokladů, protože se rozkřiklo, že tam nacisté na konci války ukryli část bájné Jantarové komnaty. Díky tomu tam několikrát přijel Helmut Gaensel. Ten díky finanční pomoci ze Spojených států štolu, jejíž vchod po skončení druhé světové války československá státní správa nechala odstřelem zasypat, otevřel. Bez úspěchu. Díky tomu, že spodní patra štoly jsou jednou provždy zatopena vodou, nikdo nikdy v ní Jantarovou komnatu, nebo alespoň něco, co by nasvědčovalo tomu, že by tam mohla být, neobjevil. Ostatně, kdo si štolu prohlédne, tak musí dojít k závěru, že do takového prostředí něco schovávat nejde. Všude je tam samá voda a všechno mokré. / V současnosti je bohužel nepřístupná, neboť není průvodce/

Skanzen v Seiffenu byl otevřen roku 1973 jako součást muzea hraček v Seiffenu. Je chápáno jako národopisně-historické muzeum, které dokumentuje v různých objektech – domech, dílnách a komplexech budov každodenní život v Krušných horách v 19. a počátku 20. století. Těžištěm koncepce je krušnohorská výroba dřevěných předmětů a zvláštnosti dílen, strojů a technologií krušnohorské výroby hraček – centrem je tu pak dochovaná soustružna profilovaných prstenců z r. 1760.

V Olbernhau, v části obce Grünthal, se nachází jedinečný památkový komplex, který tvoří 22 historických zařízení a je obklopen zbytky obranné zdi. K těžbě stříbra byl v roce 1537 založen hutní závod a přes staletí byl využíván k tzv. Saigerovému zpracování. Zároveň byla Saigerova huť (Saigerhütte) centrem zpracování mědi v Sasku a Grünthalská měď ozdobila přes 400 střech, jako například střechu Drážďanskeho kostela Frauenkirche.

Zpáteční trasa vedoucí podél Načetínského údolí je předurčena pro kola, málokteré údolí je vlastně v rovině, navíc krajina podél Načetínského potoka s hustým smrkovým porostem je tu tam zkrášlena skalisky.

Sochařské sympozium na Blatně bylo takovou třešničkou na výletním dortu, kde byly představeny sochařské výtvory krušnohorských autorů s tématikou zdejších hor..

Celý výlet se vešel do 55 kilometrů.

skanzen SeiffenMalý Hájpamátník obětemkostel malý HájMikulášská štola Schwartenberg skanzen Seiffen Olbernhau Olbernhau Načetínské údolí sochání na Blatně sochání na Blatně

Cycle Route 4525752 – via Bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz