Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. července 2007 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 4 979 x přečteno

Štola v Měděnci je přístupná veřejnosti

Slavnostního otevření se 12. května 2007 dočkala štola Marie Krušné hory  štola v Měděnci Krušné hory  štola v Měděnci
Pomocné v Měděnci. Na prohlídku zvou širokou veřejnost geologové z karlovarské přírodovědné společnosti Goethe, kteří zajišťovali opravu starého hornického díla, donedávna zavaleného a s probořeným vstupem.

Bezmála tři sta metrů dlouhá podzemní chodba má osvětlené komory, uvnitř s figurínami v dobovém oblečení. Zlatým hřebem prohlídky bude nasvícené jezírko vzniklé ze zaplavené komory.

Štolu využívali horníci od sedmnáctého století. Předmětem těžby byla hlavněKrušné hory  štola v Měděnci měď. Od středověku vzniklo v nitru kopce Mědník množství štol a šachet. Štola Marie Pomocné na jižním svahu byla společně s labyrintem v roce 1910 zpřístupněna turistům. Staré štoly, ve kterých dolování skončilo v sedmdesátých letech devatenáctého století, byly podle historiků upravené tak, aby se v nich dalo celkem pohodlně chodit. Krušné hory  štola v Měděnci

Prohlídka přístupných chodeb, místy pokrytými zeleně jiskřícimi povlaky, prý trvala přes hodinu. Jenže hornická památka — možná jeden z prvních přístupných dolů — asi nepřežila první světovou válku. Štolu Marie Pomocné zpřístupnila v roce 1994 nadace Georgia Agrikoly se sídlem v Měděnci. Po tři roky byla možnost tyto prostory navštěvovat. S úpadkem společnosti Garmika, s níž byla nadace Georgia Agrikoly spjatá, se však prostory pro veřejnost opět uzavřely.

Návštěvu štoly si můžeme domluvit v této restauraci.

Součástí restaurace je i Muzeum hornictví a života na Měděnci

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz