Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. srpna 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 325 x přečteno

Romantický výlet podél Chomutovky

Dnešní výlet začíná v Křímově, který najdete asi osm kilometrů od Chomutova . výlet Bezručákem

Trasa výletu aleKrušné hory   Křímovská přehrada začíná těsně pod zastávkou na žluté značce, podle které se vydáte směrem na Třetí mlýn. Nejprve půjdete podle kolejí až k dojdete k mostu pod tratí Chomutov – Vejprty, zde značka zabočuje doleva a pozvolna klesá.

Dostane se na širokou lesní cestu a dáte se napravo. To už kopírujete Křímovskou přehradu.Vodní nádrž Křímov je přehrada na pitnou vodu a byla vybudována v letech 1953 až 58 pod soutokem Křímovského a Menhartického potoka. Za zmínku stojí, že klenutá přehradní hráz tohoto typu byla v naší republice tady vybudována poprvé. Je vysoká 39,5 metru, dlouhá 210,2 metru a délka vzdutí činí 700 metrů. Zatopená plocha má 10,4 hektaru. Žlutá pak sestupuje až k samotné patě hráze a máte jedinečnou možnost si prohlédnout přehradu zespodu. Po necelém kilometru jste u Třetího mlýna a zároveň na začátku (či konci) naučné stezky. Je tu odpočívadlo se stříškou a informační tabule. Tady se dozvíte vše o loukách v Bezručově údolí, které nahradily původní lužní lesy a dubohabrové háje. Můžete tu vidět rdesno hadí kořen, pcháč různolistý, chrpiny parukářky nebo kosatce sibiřské.

U Třetího mlýna vyúsťují do Bezručova údolí dvě boční údolí, kterým protékají potoky Kamenický a Křímovský. Na Kamenickém potoce je přehrada Kamenička s kamennou hrází z roku 1904. Vy se vydáte po modré úzkou lesní cestou, která kopíruje Chomutovku. Po necelém kilometru jste u Druhého mlýna a můžete si tu odpočinout a občerstvit se ve stejnojmenné restauraci.
Před Druhým mlýnem je další zastavení s informacemi o smrkové monokultuře. Vrátíte se na lesní cestičku a ta vás podél vody dovede k Prvnímu mlýnu.
Po dalším a už posledním odpočinku se vydáte opět na už známou pěšinu a dojdete k dalšímu zastavení o lužním lese. Tentokrát si bohužel moc nepočtete, sprejeři panel zničili. Vás ale čeká nejkrásnější úsek cesty místy po pěšině a místy po dřevěných můstcích a lávkách. Chvílemi trasa vede nad vodou, na přechodech připevněných na skále. Je to romantická cesta po pravém břehu Chomutovky, zatímco na levémbřehu vede od Prvního mlýna do Chomutova cyklostezka.

Dojdete k dalšímu informačnímu panelu a zjistíte, že při troše štěstí můžete zahlédnout jezevce, lišku, prase divoké, datla nebo strakapouda. Po chvíli už modrá značka opouští příjemnou lesní cestu nad vodou a po posledním můstku přecházíte na již zmíněnou cyklostezku a po ní pak pokračujete k posledním informačním panelům. Zde se dočtete o místních smíšených listnatých lesích a houbách a naučná stezka tu končí a hned za ní je parkoviště. Modrá pak pokračuje až do Chomutova. Naučná stezka je dlouhá šest kilometrů a dnešní výlet celkem 14 kilometrů.

***

* Další zajímavosti okolí Bezručova údolí je Potok Kamenička – pramení tři kilometry od Načetína pod Jelením vrchem a protéká přírodní rezervací Buky nad Kameničkou. U Třetího mlýna se vlévá do Chomutovky.
Vodní nádrž Kamenička – nachází se asi 1,5 kilometru od ústí potoka Kameničky. Její délka je 450 metrů a rozloha jako jeden a čtvrt fotbalového hřiště, největší hloubka je 31,3 metru. Tato technická památka má zděnou hráz vysokou 44 metry a v koruně 153 metry dlouhou. Koupat se zde nelze, nádrž je totiž součástí prvního stupně ochranného pásma.
Dietrova štola – vznikla zároveň s přehradou Kameničkou v letech 1899 až 1904 a je dodnes funkční. Mezi Chomutovkou a Novodomským potokem slouží k odvodu přebytečné vody z Nového a Starého rybníka. Má šířku 1,2 metru, výšku 1,8 metru a délku 1 200 metrů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz