Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. září 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: , | Komentáře: 1 | 4 599 x přečteno

Meluzína (1094m.n.m)

Většina z nás si zřejmě při vyslovení názvu Krušných hor vybaví jejich nejvyšší vrchol Klínovec s jeho známými lyžařskými areály a vrcholem, zastavěným už řadu let chátrajícími budovami horského hotelu a rozhledny. Na dohled od Klínovce, a přece zcela mimo zájem naprosté většiny turistů, se však nachází jiná krušnohorská tisícovka – bezesporu nejkrásnější a nejdivočejší vrchol celé centrální části pohoří. Tím opomíjeným cílem pro nenáročný výlet je hora s poetickým názvem Meluzína.

Meluzína je skalnatý vrchol ležící 2,5 km jihovýchodně od obce Háj.

Charakteristické je pro ni výrazné ploché temeno o rozloze přibližně 250 x 60 metrů, které spolu s dominantním Klínovcem tvoří charakteristikou siluetu, viditelnou i z velkých vzdáleností.

Vrcholovou plošinu a její okraje zkrášlují četná skaliska a kamenná moře. V současnosti je vrchol odlesněn, pouze na severním svahu se vyskytují zbytky silně poškozeného smrkového lesa. Dosadba nových stromků, opět převážně smrků, je zatím nevysoká, a tak se z vrcholové plošiny otevírají nádherné kruhové výhledy na blízké vrcholy Krušných hor, hluboké údolí Ohře či Doupovské hory.

Výstup:
Výstup na Meluzínu může být jak náročným celodenním výletem, tak krátkou procházkou vhodnou i pro rodiny s menšími dětmi. Při volbě náročné trasy můžete výstup zahájit například ve Stráži nad Ohří, odkud vás až těsně pod vrchol povede zelená turistická značka. Připravte se ale na desetikilometrový výstup s převýšením téměř 800 metrů.
Při volbě co nejkratší výstupové trasy zaparkujte auto na místní silničce při rozcestí červené a zelené turistické značky jen asi 400 metrů severně od vrcholu Meluzíny. Odtud se však nevydejte nejkratší cestou k vrcholu, ale zvolte pohodlnější, i když o několik set metrů delší cestu nejprve po zelené a později po půl kilometru z výrazného rozcestí lesních cest dále už po neznačené, ale výrazné pěšině k východu přímo k vrcholu.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (5hlasů, průměr: 3,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz