Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. června 2014 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 779 x přečteno

Zánik železnice Chomutov – Vejprty ?

Vznik této horské železnice se datuje k roku 1872. A výstavba musela být určitě náročná. Vždyť nejvyšší bod trati leží více jak 900 metrů nad mořem a Chomutov má nadmořskou výšku 352 metrů. A znalí, kteří tuto trať využívají určitě vnímají i skalní soutěsky pod Suchdolem, které nevytvořila jen sama příroda.

Nyní hrozí této trati možný, postupný zánik.

Ještě do prosince roku 2007 jezdívaly vlaky na této trati každý den. Poté byl omezen provoz pouze na víkendové dny. Od prosince 2014 bude omezen další její provoz.

Je však otázka jak se poté projeví půl roční nečinnost této trati na železničním svršku, kterou neovlivňuje jen krušnohorské klima…

Ústecký kraj od nového grafikonu předpokládá provoz osobních vlaků na trati 137 Chomutov – Vejprty (linka U15) v období turistické sezóny tj. duben až září.

Konkrétní termíny budou předmětem dalších jednání mezi Ústeckým krajem a dopravcem České dráhy,a.s.

Důvodem plánovaného omezení je úplné ukončení provozu osobních vlaků dopravce DB RegioNetz Verkehrs v úseku Vejprty – Cranzahl k 14. 12. 2014, čímž trať ztrácí turisticky atraktivní možnosti přeshraničního cestování. Těchto přestupů využívá velká část cestujících a lze tak předpokládat v následujícím roce jejich odliv. Podrobnější informace budou k dispozici koncem letních měsíců.

Byla by škoda této železnice, která nám přináší třeba taková panoramata, kdy vidíme nejvyšší vrcholy Krušných hor, či při tomto pohledu naříklad Velký Špičák, přehradu Přísečnickou či úplně vpravo na obrázku Jelení horu.

pohled z trati

nádraží Křimov

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz